Afrikinis keturpirštis ežys (Atelerix albiventris)

Pristatome jums Lietuvoje vis labiau populiarėjantį, iš Afrikos savanų kilusį keturpirštį ežį (ang. African Four-toed Hedgehog). Aptarsime jo ypatumus ir gyvenimo būdą, apžvelgsime gyvenimo nelaisvėje sąlygas ir meniu.

Be abejo, ežys labiausiai išsiskiria savo dygliais. Tai kieti ir šiurkštūs, rusvi arba pilkšvi su šviesiomis viršūnėlėmis ežio plaukai. Jų ant jo kūno yra apie 5000–7000. Dygliai tarnauja kaip gynybinė priemonė – išsigandęs ežys sutraukia kūno raumenis, susivynioja į greipfruto dydžio kamuolį ir nutaiko juos visomis kryptimis. Atsipalaidavusio ežio dygliai yra prigludę prie kūno. Kaip ir visi plaukuoti gyvūnai, ežiai taip pat šeriasi, tad nenustebkite netikėčiausiuose namų kampeliuose radę savo augintinio „plaukus“.

Be abejo, kūną dengiantys dygliai ir mielas snukutis sudaro labai žavų kontrastą ir taip nusiperka kelią į būsimo šeimininko širdį. Jo snukis ir pilvas padengti minkštu baltu kailiuku. Taip pat jis turi mažytę uodegėlę. Atsipalaidavusio afrikinio keturpirščio ežio kūno ilgis yra 18–23 centimetrai. Vidutiniškai jis sveria apie 600 gramų.

Laisvėje dėl gana sudėtingų gyvenimo sąlygų šie ežiai išgyvena apie 3–4 metus, tačiau rūpestingą ir atidų afrikinio keturpirščio ežio šeimininką jis gali džiuginti apie 5-7 metus. Nors yra užfiksuota ir ilgaamžių ežių, gyvenusių 11 metų.

Tai vienatvę mėgstantis, baikštus naktinis gyvūnas. Vis dėlto, augintojai teigia, kad visi afrikiniai keturpirščiai ežiai savo charakteriu labai skiriasi.  Kai kurie net neprieštarauja imami ant rankų! Jei norite rankose palaikyti savo augintinį, švelniai kelkite jį laikydami už pilvo. Turėtumėte jausti ne dyglius, o švelnų kailiuką. Jei iš pradžių ežys išsigąstų, palaukite, leiskite jam apsiprasti, užuosti jūsų kvapą ir atsipalaiduoti. Tada leiskite jam pradėti tyrinėti jūsų rankas ir džiaugtis delnų šiluma.

Nors šis ežys mažas, tačiau jo gyvenimo būdas reikalauja didelio narvo. Nepaisant to, būtina suteikti jam galimybę palakstyti ir už narvo ribų. Narvas turėtų būti mažiausiai 1.2 m ilgio ir 0.60 m pločio. Nors dažnai kraikui naudojamos pjuvenos, rekomenduojama naudoti specialias granules, nes pjuvenos gali sužeisti ežio akis. Taip pat reikia įtaisyti jam slėptuvę, pavyzdžiui, pastatyti medinę dėžutę, kurioje jis galėtų ilsėtis nuo dėmesio, šviesos ir snausti dienos metu. Narve būtina padėti du sunkius dubenėlius maistui ir vandeniui. Vietoj dubenėlio vandeniui narve galite įtaisyti buteliuką.

Šis ežys yra labai judrus gyvūnas. Laisvėje jis nuolat juda, kasnakt įveikia po kelis kilometrus. Tad bėgimo ratelis jam yra tiesiog būtinas. Pastarasis turėtų būti vientisas, ne su grotelėmis. Taip pat į narvą vertėtų įdėti žaisliukų – vamzdelių, tunelių, didesnių kaladėlių ar varpelių, su kuriais jis žaistų ir nenuobodžiautų.

Optimali jo gyvenimo aplinkos temperatūra +22-27oC laipsniai. Esant žemesnei ar aukštesnei oro temperatūrai ežio kūnas panyra į ramybės būklę. Nelaisvėje augančio ežio iš gilaus miego gali nebepavykti pažadinti, tad būkite atidūs.

Afrikiniai keturpirščiai ežiai yra labai švarūs gyvūnai, neskleidžiantys jokio arba itin silpną kvapą. Dėl šios priežasties jį kaip augintinį neretai renkasi į alergijas linkę žmonės. Jei jo narve palaikote švarą – ežys taip pat bus švarus. Nepaisant to, rekomenduojama jį kas kelis mėnesius maudyti. Tai daroma įpylus į kriauklę porą centimetrų vandens ir su dantų šepetėliu valant dyglius ir pilvą. Vandens jokiu būdu neturi patekti ant jo snukio. Išmaudžius savo augintinį būtina jį švelniai nusausinti keliais rankšluosčiais. Prieš grįždamas į narvą jis turi būti kiek įmanoma sausesnis.

Senstančiam ežiui būtina karpyti nagus, nes jie pasidaro pernelyg ilgi ir aštrūs. Tam prireiks nemažai jūsų kantrybės, tačiau galiausiai ežys atsipalaiduoja ir leidžia šeimininkui padaryti jam manikiūrą.

Afrikinio keturpirščio ežio meniu yra labai įvairus. Laisvėje pirmenybę jis teikia vabzdžiams, bet mielai skanauja ir mažus stuburinius gyvūnus, rečiau – uogas, vaisius. Jie ypač gerai toleruoja toksinus ir yra atsparūs kitų gyvūnų nuodams. Žinomi atvejai, kuomet šie ežiai ėdė skorpionus ar nuodingas gyvates ir nepasireiškė jokie sveikatos sutrikimai. Jo meniu ir neišrankumas maistui tapo priežastimi, kodėl neretai JAV šis ežys įsigyjamas ne kaip egzotinis gyvūnas, bet kaip priemonė kenkėjų naikinimui ir kontrolei. Nelaisvėje jo meniu taip pat labai platus, maistas nebrangus. Galite jam patiekti sauso šunų ar kačių ėdalo su mėsa, labai mažais kiekiais – morkų, obuolių, pupelių, uogų. Norėdami pradžiuginti savo augintinį gardžiu skanėstu pasiūlykite jam virtą kiaušinį, virtos vištienos, svirplių arba didžiųjų milčių.

Šis gyvūnas turėtų patikti vėlai iš darbo grįžtantiems ar panaktinėti mėgstantiems augintojams – vakare jie galėtų džiaugtis tik ką prasidėjusia augintinio diena. Afrikinį keturpirštį ežį labai smagu stebėti. Tai puikus pasirinkimas norintiems turėti žaismingą ir linksmą gyvūną. Su kitais namuose gyvenančiais augintiniais šie ežiai dažniausiai sutaria puikiai, tačiau laikyti dviejų ežių nepatartina. Taip pat nerekomenduojama jį laikyti žmonėms turintiems mažų vaikų. Šie, neretai pernelyg uolūs ir dėmesingi augintojai, ežiui gali sukelti nemažai streso, o pastarasis gali sužeisti vaikus savo dygliais.

Pasidalinkite