Ar norite tai žinoti? Maistas, vaistas, grožis

Ar norite tai žinoti?

Tikriausiai esate girdėję gandų apie tai, kiek keistų bei neįtikėtinų priedų suvartojate naudodami įvairius buities produktus, kosmetiką, maistą ir pan.

PERSPĖJAME !!!!!!!! Šis straipsnis gali jus šokiruoti! Nerekomenduojame skaityti silpnų nervų žmonėms.

Grožio industrijos produktų aprašuose bei pavadinimuose vis dažniau minimas odos senėjimą stabdantis elementas ir jis mūsų sąraše pirmas!

1. Sraigių gleivės:

Užrašas ant pakuotės: helix aspersa muller glikonjugatai arba sraigių mucinas.

Kas tai iš tikrųjų yra: sraigių gleivės, paimtos iš nelaisvėje laikomų sraigių.

Dažniausiai randamas: odos kremuose ir losjonuose.

Sraigių gleivės buvo naudojamas dar nuo seniausių laikų dėl savo gydomųjų savybių. Daugybė tyrimų parodė, kad šios gleivės gali žymiai pagreitinti žaizdų gijimą. Sraigės išskiria šį sekretą, kad apsisaugotų nuo įpjovimų ir įbrėžimų, slenkant per pasaulį.

Sraigių gleivių naudojimas odos priežiūrai kilo iš Čilės. Devintajame dešimtmetyje Čilės sraigių augintojai pastebėjo, kad jų rankos tapo daug minkštesnės ir švelnesnės po sraigių rinkimo.

Tradicinis sraigių sekreto rinkimo būdas tikrai žiaurus. Sraigės iš esmės panardinamos į vandens puodus su druska, actu ar kitomis cheminėmis medžiagomis, tam, kad būtų priverstos išskirti muciną (sekretą) !

2. Kiaulių ir karvių oda bei kaulai:

Užrašas ant pakuotės: želatina arba kolagenas.

Kas tai iš tikrųjų yra: Želatina yra baltymas, gaunamas virinant odą, sausgysles, raiščius ir (arba) kaulus vandenyje. Jis gali būti gautas iš karvių, kiaulių, arklių ar net žuvų.

Dažniausiai randamas: šampūnuose, veido kaukėse, kreminėje kosmetikoje ir nagų lako valikliuose.

Farmacijos pramonėje iš želatinos gaminamos kapsulės  vaistams  ir kitiems preparatams. Kosmetikoje naudojamas hidrolizuotas kolagenas, dar vadinamas hidrolizatu. Maiste dažniausiai naudojama kaip emulsiklis ir standiklis. Visi puikiai žinome ir mėgstame tokius gaminius kaip: žele, ledus, saldainius, varškės bei jogurto desertus. Tai gi, drąsiai galime teigti, kad suvartojote kaulų, odos ir kremzlių mišinuko. Skanaus!

3. Maltos kanopos bei plunksnos:

Užrašas ant pakuotės: keratinas.

Kas tai iš tikrųjų yra: Keratinas – baltymas kuris išgaunamas iš gyvūnų ragų, kanopų, plunksnų bei plaukų.

Dažniausiai randamas: plaukų skalavimo priemonėse, šampūnuose.

Keratinas – netirpus fibrilinis, daug cisteino turintis  baltymas , aptinkamas gyvūnų  odos  viršutiniame sluoksnyje –  epidermyje . Jis suteikia odai tvirtumo ir beveik visiškai nepraleidžia vandens. Ypač daug jo  naguose ,  plaukuose ,  raguose  ir pan. Svarbiausia keratino gijų funkcija yra palaikyti epitelinių audinių struktūrinį vientisumą mechaniškai tvirtinant ryšius tarp  ląstelių . Keratinu minta kai kurie  infekcijas  sukeliantys grybeliai.

4. Civetinių kačių liaukų sekretas:

Užrašas ant pakuotės: civetas

Kas tai iš tikrųjų yra: tai nešvarus sekretas, kuris išgaunamas iš liaukos, esančios visai šalia *Civetinių kačių lytinių organų.

Dažniausiai randamas: kvepaluose
* Civetinė katė arba žvejojanti katė yra ganėtinai retas Pietryčių Azijos gyvūnas Ūdrinė civeta (lot. Cynogale bennettii,  angl.  Otter Civet,  vok.  Otterzivette) –  viverinių  (Viverridae) šeimos žinduolis. Paplitusi Pietryčių  Azijoje . Gyvena upėse ir pelkėtose vietose. Gaudo  žuvis ,  krabus ,  moliuskus , o taip pat maitinasi  vaisiais ,  paukščiais . Labai reta rūšis.

5. Banginio vėmalai :

Užrašas ant pakuotės: ambra

Kas tai iš tikrųjų yra: Šios, į vašką panašios medžiagos, esančios kašalotų žarnyne, galime rasti ir gyvūnų išmatose bei vėmaluose. Ji naudojama kaip fiksatorius kai kuriuose kvepaluose ir net maisto produktuose.

Dažniausiai randamas: kvepaluose.

(lot. Ambra grisea, Ambre gris) – kieta, degi, vašką primenanti medžiaga, susidaranti jūros žinduolių  kašalotų  virškinamajame trakte. Aptinkama plūduriuojanti jūroje ar išmesta krantinėje tropinėse šalyse,  Japonijoje . Aukštai vertinama  parfumerijos  pramonėje gaminant brangius  kvepalus .

Būdama šviežia ji yra minkšta, juodos ar pilkšvos spalvos, pasižymi nemaloniu  išmatų  kvapu. Išvalyta ir išdžiovinta ambra įgauna naujų savybių, tampa nuo juodos iki auksinės ir baltos spalvų. Apie 70 % ambrą sudarančių komponentų – nelakūs politerpeniniai junginiai: ambreinas, cholesterinas, epikoprostanolas. Jie tarnauja kvapų fiksatoriais, nes sulaiko odos paviršiuje lakias aromatines medžiagas, sulėtina jų išgaravimą iš aromatinio mišinio.

Senovės Egipte ambrą degindavo kaip smilkalus. Senovės  kinai  ambrą vadino „drakono seilių aromatu”.  Juodosios mirties   pandemijos  Europoje laikmečiu žmonės tikėjo, kad gabalėlio ambros nešiojimasis su savimi galėjo apsaugoti nuo  maro , mat ambros aromatas nustelbdavo supančio oro kvapą, kuris, kaip buvo tikima, galėdavo sukelti marą. Be to, šią medžiagą naudojo maistui  pagardinti , kai kas ją laikė  afrodiziaku .  Viduramžiais  europiečiai vartojo ambrą gydymo tikslams. Retą ir brangų gamtinį produktą šiais laikais dažniausiai pakeičia sintetiniai ambros analogai.


6. Gyvūnų šlapimas:

Užrašas ant pakuotės: karbamidas

Kas tai iš tikrųjų yra: junginys, gaunamas iš gyvūnų šlapimo.

Dažniausiai randamas: dezodorantuose, amoniako turinčiose dantų pastose, burnos skalavimo skystyje, plaukų dažuose, rankų kremuose, losjonuose ir šampūnuose.

Karbamidas – žmogaus ir daugumos  žinduolių  gyvūnų baltymų apykaitos galutinis produktas. Gaminasi  kepenyse . Randamas  kraujyje  (normaliai 18–38 mg/100ml),  raumenyse  ir kituose audiniuose,  seilėse ,  limfoje ,  piene . Reguliuoja vandens apykaitą organizme, audinių hidrataciją. Šalinamas pro  inkstus  ir  prakaito liaukas .


7. Karvių bei avių riebalai:

Užrašas ant pakuotės: natrio taloatas

Kas tai iš tikrųjų yra: lydyti galvijų arba avių taukai, pagaminti sumaišius riebalus su šarmu (natrio hidroksidu)

Dažniausiai randamas: muiluose ir kituose valikliuose

8. Traiškyti vabalai:

Užrašas ant pakuotės: Karminas, raudonasis ežeras, karmino ežeras, kosenilis, natūrali raudona 4, C.I. 75470, E120

Kas tai iš tikrųjų yra: Karminas yra raudonas pigmentas, išgaunamas sutraiškant košenilio vabalų pateles. Vienam kilogramui raudonų dažų pagaminti reikia 70 000 negyvų vabzdžių.

Dažniausiai randamas: makiažo priemonėse, ypač raudonuose lūpų dažuose ir skaistaluose.

Karmino pigmentas yra  karmino rūgštis . Neatsparus šviesai, greitai blunka, todėl  dailėje  naudojamas labai ribotai. Sintetinis karminas naudojamas kosmetikos ir maisto pramonėje. Iš jo daro dažus, raudoną rašalą, raudonus veido dažus ir kitą kosmetiką. Karmino dedama į maistą - jogurtus. Į  Europą  pigmentas atkeliavo XVI a., dėl sodresnio raudono atspalvio audinių dažyme dalinai pakeitė  purpurą ,  manuskriptuose  –  cinoberį .

Apie košenilio vabalus jau esame rašę savo straipsniuose. Daugiau informacijos žemiau esančioje nuorodoje: Košenilis (Dactylopius coccus)


9. Avių taukai:

Užrašas ant pakuotės: lanolinas, alifatiniai alkoholiai, cholesterinas, izopropillanolatas, lanetas, lanogenas, lanolino alkoholiniai, lanosterolis, steroliai arba triterpeno alkoholiai

Kas tai iš tikrųjų yra: lanolinas (lot. lana – vilna + oleum – aliejus), avių vilnų riebalai; gamtinis vaškas. Susideda iš riebalų rūgščių ir aukštesniojo alkoholio lanolino C 11 H 21 CH 2 OH esterių, angliavandenių, sterolių.

Dažniausiai randamas: skutimosi kremuose, losjonuose, makiažo valikliuose ir lūpų dažuose.

Avių riebalų liaukos į plauko svogūnėlį išskiria lanoliną ir jis padengia vilnų paviršių. Jis gaunamas iš vilnų jas plaunant arba ekstrahuojant organiniais tirpikliais. Išplautas šarminiu tirpalu, išbalintas oksidatoriais ir išgrynintas lanolinas naudojamas medicinoje ir kosmetikoje.

Pasidalinkite