Azijos miškų skorpionas (Heterometrus laoticus)

>Pristatome jums Azijos miškų skorpioną – didelį, kresną, sunkų juodą Vietnamo, Tailando ir Laoso drėgnų miškų gyventoją. Šis skorpionas patiks tiems egzotinių gyvūnų gerbėjams, kurie nori grėsmingesnio ir aktyvesnio augintinio.

Šie juoda spalva spindintys voragyviai, augantys iki 12 centimetrų dydžio, savo šeimininką gali džiuginti apie 8 metus, tačiau yra pasitaikę nemažai ir ilgesnės gyvenimo trukmės atvejų.

Skirtingai nuo daugumos kitų skorpionų, Azijos miškų skorpionai nelaisvėje gali gyventi grupėse, tačiau tik jei terariumas bus pakankamai didelis, o jame įkursite daug slėptuvių. Minimali vieno skorpiono teritorija yra 30x20 centimetrų. 60x30x20 centimetrų terariume galite laikyti iki trijų Azijos miškų skorpionų. Tačiau net ir tarp didžiuliame terariume gyvenančių skorpionų gali pasitaikyti kanibalistinių išpuolių. Turėkite omenyje, kad šie skorpionai yra labai agresyvūs, aršūs ir nervingi, taigi laikyti vieną skorpioną yra geriau ir saugiau. Dėl tos pačios priežasties nerekomenduojama jų imti ant rankų.

Idealus substratas terariume – 10 centimetrų kokoso durpių. Tai yra miško gyvūnas, laisvėje gyvenantis po kritusiais medžiais ir akmenimis, taigi slėptuvės terariume yra būtinos. Idealiausia slėptuvė šiam skorpionui – medžio žievės kiautai. Miško efektui sukurti taip pat labai tiks samanos, keli didesni akmenys. Rekomenduojama drėgmė terariume – 80–90 procentų. Drėgmės kontrolei naudokite termometrą-hidrometrą. 23–27oC laipsnių šilumai palaikyti padės termo kabelis.

Azijos skorpionų meniu sudaro Azijos miškams būdingi vabzdžiai: gyvi svirpliai, tarakonai, skėriai, lervos, vorai. Auka neturėtų būti didesnė už skorpiono žnyples. Maistą patiekti pakanka kartą per savaitę po vieną vabzdį. Jei auginate daugiau skorpionų, patiekite atitinkamai daugiau vabzdžių, kad augintiniai nesusipeštų dėl maisto. Kasdien šviežias vanduo negilioje lėkštelėje šiam skorpionui taip pat yra būtinas.

Teigiama, kad Azijos miškų skorpiono nuodai nėra pavojingi žmogui. Jo įgėlimas gali sukelti patinimą, paraudimą ir nedidelį skausmą, tačiau medicininės pagalbos tikriausiai kreiptis nereiktų.  Dėl nesudėtingos šio skorpiono priežiūros ir gyvybei nepavojingo aršumo toks augintinis turėtų būti labai patrauklus egzotinių gyvūnų gerbėjams ir pradedantiesiems domėtis skorpionais.

Pasidalinkite