Barzdotasis drakonas (Pogona vitticeps)

Jūsų dėmesiui – barzdotasis drakonas arba dar kitaip vadinama barzdotoji agama – vienas populiariausių ir geriausių roplių mylėtojų augintinių, ypatingai mėgstamas dėl savo charakterio. Tai žvitrus, atlaidus augintojo klaidoms ir nesunkiai prijaukinamas driežas. Egzotinių gyvūnų parodose neretai galima išvysti stambų patenkintą barzdotąjį drakoną patogiai įsitaisiusį ant šeimininko pečių. Augintojams tikras malonumas jį stebėti – kaip jis terariume susijaudinęs vaikosi svirplį ar „mojuoja“ priekinėmis kojomis. 

Nelaisvėje jie gali būti bene bet kokios spalvos. Pagal tai netgi galite nustatyti, iš kur kilęs jūsų augintinis. Laisvėje jie dažniausiai būna žalsvų, gelsvų ir rausvų atspalvių, o nelaisvėje veisėjai linkę eksperimentuoti. Pavyzdžiui, dviejų raudonų barzdotųjų drakonų jauniklis bus dar raudonesnis už savo tėvus! Barzdotojo drakono galva trikampė, su dygliukų juostomis. Apatinėje galvos dalyje jų dar daugiau ir jos ryškesnės. Išgąsdintas šis driežas jas papučia ir jos primena barzdą. Plokščio raumeningo kūno šonus taip pat juosia dygliai. Barzdotojo drakono kūno ilgis – 30–60 centimetrų. Uodega sudaro maždaug pusę jo. Kokio didumo augintinį turėsite labai priklauso nuo terariumo, kuriame jį laikysite, dydžio. Rūpestingą šeimininką barzdotoji agama gali džiuginti 6–10 metų.

Šie driežai socialūs ir yra linkę gyventi grupėmis, tačiau laikydami keletą barzdotųjų drakonų, atkreipkite dėmesį į jų tarpusavio elgesį, kad esant būtinybei būtų galima juos išskirti. Kai kurie nori dominuoti ir likusiems nebelieka maisto. Kartais vyresni terariumo gyventojai netgi apvalgo jaunesniųjų uodegas ar kojas, taip sukeldami jiems labai daug streso. Vyresni patinai taip pat ne visada sutaria ir kovoja tarpusavyje.

Barzdotiesiems drakonams labai patinka karštis. Dieną jie mėgaujasi 32–37oC laipsnių karščiu, naktį – 18–21oC laipsnių šiluma. Tinkama temperatūra leidžia normaliai virškinti maistą ir palaiko stiprų imunitetą. UVB lempos terariume nepertraukiamai turėtų šviesti 10–14 valandų per parą. Taip drakono organizmas aprūpinamas D3 vitaminu, kuris padeda įsisavinti kalcį – būtiną ingredientą agamos meniu. Kalcis ir kiti vitaminai jaunikliams turi būti duodami kasdien, juo apipurškiant ar apibarstant patiekiamą maistą, vyresniems – 1–2 kartus per savaitę. Barzdotieji drakonai mėgsta svirplius, didžiuosius milčius, lervas ir vaisių bei daržovių, daugiausia salotų, mišinius. Jie negeria daug vandens, daugiausia jo įsisavina per maistą ar papurškus vandens ant terariumo sienų ir dekoracijų. Geriausias substratas terariume – smėlis arba kokoso durpės. Kita vertus, auginant jauniklius kyla rizika, kad jie gali paragauti substrato, tad šiuo amžiaus periodu derėtų maistą patiekti lėkštutėje.

Barzdotieji drakonai yra kilę iš negyvenamų Australijos vietovių, kur labai karšta ir sausa. Jei jums smalsu, ar jūsų augintinis galėtų būti tikras australas – galime drąsiai atsakyti, kad ne. Barzdotieji drakonai kilę iš Australijos ir aptikti kituose pasaulio kampučiuose buvo kontrabanda išgabenti iš tėvynės dar iki praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pradžios. Jų populiacija JAV tapo tokia didelė, kad papildomai juos importuoti iš Australijos, kurioje dabar tai draudžiama, net nebėra būtinybės.

Pasidalinkite