Blakė kareivėlis (Pyrrhocoris apterus)

Tai vabzdys, kurį visi tikrai gerai žino, tačiau, ar žinojote, kad žvelgiant per „padidinamąjį stiklą“ Pyrrhocoris apterus gali priminti monstrą siaubūną iš kokio nors 90-tūjų metų fantastinio siaubo filmo. Jis toks dvokiantis, jog kiti gyvūnai, net nedrįsta jo ragaut ar net artintis šalia. Šis vabzdys, kaip koks vampyras siurbia paskutinius syvus iš augalų bei medžių sėklų. Niekas aplinkui juo nepasitiki!  Dėl prastos reputacijos vagiant bei negailestingai maitojant svetimus patelių kiaušinėlius, kiti vabzdžiai linkę įsikurti kuo toliau nuo šių banditų. Na ir žinoma pats įdomiausias faktas – tai vabzdžiai KANIBALAI! Jų prabangiai puotai puikiai tinka ir šalia tupintis kaimynas, žmona(patelė) ar net, aplink zujantis, jo paties vaikutis… Net šiurpai nubėga per kūną…

Visai nesenai, žiniaskaidoje pasklido panikos banga, dėl Prancūziją okupavusių patalynės blakių. Gyventojai skundėsi, kad jų pilna visur: viešajam transporte, kavinėse, baruose, gyvenamose patalpose. Primena keletą scenų iš filmo “Džo Butas”. Tik ten reikalus tvarkė tarakonai. Nusiraminkite, mūsų šio straipsnio herojai realybėje yra labai taikūs ir bėdų nekeliantys vabzdžiai. Net jei netyčiomis koks vienas vabzdys ir ras kelią į jūsų namus, ilgai tikrai neužsiliks.

Susipažinkite, tai Blakė Kareivėlis! Pavadinimas šneka pats už save: tai lyg kareivis raudona uniforma, o išraiškingas juodas raštas, primena alavinio kareivėlio iš l E. T. A. Hofmano pasakos „Spragtukas ir pelių karalius”,veidą. Tai raudonblakių šeimos rūšies atstovas dar kitaip vadinamas Pyrrhocoris apterus (gr. „pyrea” – laužas, „corium” – kailis). Tik nesupainiokite jų su Corizus hyoscyami - raudonmarge kampuotblake. Atskirti šiuos du panašius vabzdžius galima iš juodų raštų bei galvos spalvos: kareivėlio trikampis aiškus ir lygus o galva ir ūsai juodi, tuo tarpu kampuotblakės trikampyje pastebimas raudonas taškas, o ir galva raudona. Vienintelis atvejis, kuomet kareivėlį išvystumėte kitokių spalvų nei įprastai, tai ankstyvuoju jo vystymosi periodu. Tuo metu, iš kiaušinėlio išsiritęs vabzdys pereina per kelias nėrimosi stadijas ir įgauną pilnai raudoną(šviesesnę nei suaugėlio) spalvą.  Kareivėlis, kaip ir dramblys, norėtų skraidyti, tačiau vieniems sparnai tik sapnuose sapnuojas, kitiems sparnai tiesiog yra labai silpnai susiformavę, dėl to skraidyti jiems gamtoje, deja nelemta.

Anksti pavasarį, jau nuo pat kovo mėneio, galite išvysti didelius šių blakių būrius. Saulės apšviestose vietose, aplink kelmus, ant medžių kamienų, tvorų, malkų krūvų, patvoriuose.

Na ir kaip gi pavasaris be poravimosi? Juk tai meilės ir hormonų laikas!

Poruojasi šios blakės apie 30 valandų. Į šį procesą įeina, tik šiai rūšiai būdingas, patinėlius jaudinantis, įpatingas kvapas. Patelės skleidžia šį aromata signalizuodamos apie poravimosi sezono atidarymą.

Pasibaigus audringam poravimosi vakarėliui, jau apvaisintos patelės kiaušinėlius slepia į žemę, į jau išsikastas duobeles, taip pat po nukritusiais lapais, po šakomis, akmenimis. Rugpjūčio mėnesį šutvė jaunų blakiukų jau pilnai išsivysto į naują kareivėlių kartą. Atėjus šalčiams visi kareiviukai susiburia dideliais būriais ir ramiai sau žiemoja po nukritusiais lapais.

Paplitimas: Gyvena visoje Eurazijoje, Šiaurės Afrikoje, Šiaurės Amerikoje, taip pat ir Lietuvoje.

Pasidalinkite