Blizgusis skruzdžiavoris (Micaria Pulicaria)

Kai daugelis iš mūsų pagalvoja apie vorus, tai tikriausiai įsivaizduojame didelius ir pavojingus padarus, stebinančius mus savo nepakartojamais įgūdžiais gaudant grobį milžiniškuose tinkluose. Tačiau pasaulyje, taip pat knibždėte knibžda daugybė mažų ir mįslingų vorų, tokių kaip Micaria pulicaria, kuri savo unikaliais būdais įkvepia tyrinėtojus ir prideda žavesio gamtos įvairovei. Micaria pulicaria yra palyginti mažas voras. Suaugusių vorų dydis paprastai svyruoja nuo 3 iki 5 milimetrų ilgio, o patelės dažnai būna šiek tiek didesnės nei patinai. Šios rūšies vorai pasižymi paslaptinga blizgia kūno spalva, dėl to kartais vadinami blizgieji skruzdes imituojantys vorai.

Micaria pulicaria priklauso Gnaphosidae šeimai, ir nors jos dydis gali atrodyti nepastebimas, palyginti su kitais vorais, jos elgesys ir gyvenimo būdas yra tikrai žavūs. Šis žemėje gyvenantis voragyvis dažnai randamas miško paklotėje, tarp lapų ar uolų plyšiuose, tikras klajoklis. Micaria pulicaria panašumas į skruzdes yra mimikrijos pavyzdys – reiškinys, kai viena rūšis vystosi taip, kad būtų panaši į kitą, kad įgytų tam tikrą pranašumą. Yra keletas priežasčių, kodėl kai kurie vorai imituoja skruzdėles:

  • Apsauga nuo plėšrūnų: plėšrūnai dažnai vengia skruzdėlių dėl skausmingų įkandimų. Imituodami skruzdėles, vorai įgauna pranašumą ir apsaugą nuo galimos grėsmės.
  • Infiltracija: Skruzdėlės yra socialūs vabzdžiai, kurie dažnai maitinasi grupėmis. Atrodydamas kaip skruzdėlė, voras gali lengvai patekti į skruzdžių kolonijas, nepastebėtas grobti pačias skruzdes arba išnaudoti kolonijoje esančius išteklius nesukeldamas nei menkiausio įtarimo.
  • Voratinklio apsauga: kai kurie skruzdėles imituojantys vorai savo tinklus kuria šalia skruzdžių takų. Į skruzdėlę panaši išvaizda padeda vorui likti nepastebėtam, todėl sumažėja tikimybė, kad skruzdės sugadins ar sunaikins jo tinklą.
  • Judesiai: Šį vorą stebėti yra be galo įdomu: jis judina savo kojeles taip, kaip tai daro skruzdės.  Taip pat iškelia viršun ir judina užpakalinę savo kūno dalį.

Viena iš labiausiai intriguojančių šio voro savybių yra medžioklės būdai. Micaria pulicaria yra aktyvi dieną ir taiko gana unikalų medžioklės metodą. Naudojant puikų regėjimą, voras nuskaito aplinką ir juda taip greitai, kad kuo skubiau sugaudytų grobį jam to dar nesupratus.

Micaria pulicaria gyvavimo ciklas taip pat žavi. Nuo kiaušinėlio iki subrendusio voro šie mažyčiai klajokliai naršo per gyvenimo etapus kaip stebuklingo šokio personažai. Jų maži, bet sudėtingi tinklai slepia daugybę paslapčių.

Taigi, nors Micaria pulicaria daugelis gali ir nepastebėti, tačiau ji suteikia unikalų indėlį mūsų pasaulio gamtos įvairovėje. Voro unikalumas bei paslaptingumas, elgesys moko pažvelgti į pasaulį iš kitos perspektyvos, skatina tyrinėti ir suprasti grožį, slypintį net mažiausiuose gamtos kampeliuose.

Pasidalinkite