Bob Marley voras (Desis bobmarleyi)

2017-ųjų metų pabaigoje užsienio naujienų portaluose sumirgėjo antraštės apie į vorą reinkarnavusį muzikantą – Bob Marley. Paaiškėjo, kad rasta nauja povandeninių vorų rūšis, kurią besislapstančią koraluose išdavė šiaurės rytų Australijos Queensland pakrantės atoslūgis. Šio voro vardo kilmė siejama su regio muzikos ikonos Bob Marley daina „High Tide or Low Tide“ (liet. potvynis ar atoslūgis), kuri, anot mokslininkų, nuolat grojo vykdant tyrimą. O pirmoji lotyniška Bob Marley voro vardo dalis – Desis – žymi jūrinę šio vorų būrio kilmę. 

 

Raudonos-rudos spalvos Bob Marley vorai yra nedideli – 6 mm kūno ilgio patinėliai ir 9 mm patelės. Voras ant kūno turi ilgus tamsius plaukelius („Kaip ir jo bendravardis“, – juokauja vorą atradusios komandos narė, mokslininkė Barbara Baehr). Plaukelius ant kojų ir pilvo šis voras naudoja tam, kad sukurtų šilko burbulą su oru viduje, kuris leistų jam kvėpuoti ir išgyventi potvynių ir atoslūgių metu. Taigi šio voro (iš)gyvenimas ekstremaliomis sąlygomis buvo dar viena iš priežasčių jį pavadinti laisvo, nepalaužiamos dvasios, nuotykingo muzikos atlikėjo garbei. 

Potvynio metu šis labai retas ir neįprastas voras pasislepia savo oro kameroje, o nuslūgus vandeniui tampa koraluose, duobagyviuose ar nuolaužose klajojančiu kitų bestuburių gyvūnų medžiotoju, savo auką perveriančiu palyginti dideliais nasrais. 

Smegenis primenančiu koralu ropojančio voro žvaigždės valanda tik išaušo, bet jis netruko būti apgaubtas linksmomis istorijomis ir mistika. Mokslininkai dar tik pradeda ieškoti atsakymo į daugybę nežinomų faktų, susijusių su Bob Marley voro paplitimu, gausa ir klasifikacija. Ateityje šio voro tyrinėjimai papildys ir kitų dviejų Desis būrio vorų iš Samoa salų ir Vakarų Australijos, atrastų dar prieš šimtmetį, tyrimus.

Pasidalinkite