Burnakojis vėžys-maldininkas (Odontodactylus scyllarus)

Išskirtinėmis ir bene antgamtiškomis savybėmis apdovanotas burnakojis vėžys-maldininkas nepaliks sau abejingų. Jis iškart pakerės besižavinčius keistais ir įdomiais egzotiniais gyvūnais. Vien apsakyti jo išvaizdą yra keblu. Dauguma šios rūšies atstovų yra šviesios spalvos, o kūno pagrindą sudaro įvairūs žali atspalviai. Apatinė karapakso (galvakrūtinės) dalis padengta leopardinėmis oranžinėmis–baltomis dėmėmis, smūgiuojančios galūnėlės – raudonos, akys – mėlynos. Tai yra vienas didžiausių žinomų vėžiagyvių – jo siauro, pailgo kūno ilgis gali siekti net 34 centimetrus. Vis dėlto, vidutiniškai jie auga iki 18 centimetrų.

Vargu, ar net ir didžiausias egzotinių gyvūnų gerbėjas norėtų tokio augintinio savo akvariume. Šis vėžiagyvis yra itin agresyvus ir nuožmus gyvūnas. Jis be gailesčio mojuoja „kumščiais“ ir aptalžo viską savo kelyje – be didelių pastangų suskaldytų ir jūsų akvariumo stiklą! Burnakojo vėžio-maldininko smūgio jėga, kuria jis sudoroja savo aukas, lyginama su 22 kalibro kulkos šūviu ir yra tūkstančius kartų stipresnė už patį burnakojį! Nepaisant to, egzotinių gyvūnų rinkoje šis vėžiagyvis yra itin didelė retenybė ir vertybė. Kai kurie akvariumistai-fanatikai įkurdina tokį augintinį patvariame jūriniame akvariume. Pastarasis turėtų būti 100 litrų talpos, išklotas smėlio arba akvariumo žvyro dugnu. Vanduo turėtų būti druskingas (33–36 PSU) ir šiltas (apie 28oC laipsnius). Vis dėlto, išskirtiniam augintiniui užaugus iki 13 centimetrų, nebeišvengiama aukų – nuožmusis burnakojis įskelia net ir tvirčiausio akvariumo stiklą, suniokoja akvariumo aplinką ir sudoroja visus likusius akvariumo gyventojus. Rodos, jam tiesiog lemta gyventi vienumoje, Ramiojo vandenyno (nuo Guamo iki pietų Afrikos) dugne.


Tačiau nesižavėti jo gebėjimais sunku. Be savo antgamtinių smūgiavimo galių, šis vėžiagyvis turi sudėtingiausias akis visoje gyvūnų karalystėje! Jo akys reaguoja į  12 spalvų (žmogaus akis reaguoja į 3 spalvas, o tai suteikia galimybę matyti milijonus atspalvių). Negana to, burnakojis vėžys-maldininkas taip pat mato ir infraraudonuosius ir ultravioletinius šviesos spindulius! Aplinką stebėti jis gali visomis kryptimis. Kodėl burnakojis vėžys-maldininkas turi tokias regėjimo galias mokslininkai dar nenustatė. Spėjama, kad galbūt šie vėžiagyviai bendrauja per savo, kitų burnakojų ir aplinkos spalvų suvokimą.

Šis nuožmus žudikas, be sunkumų sutraiškantis sraigės ar krabo kiautą, pergalę švenčia sudorodamas savo auką. Jo meniu, nepaisant jo dydžio, sudaro bet kas, kas pasitaiko jo kelyje sekliuose vandenyse – moliuskai, sraigės, krabai ar žuvys.

Pasidalinkite