Didžiausi pasaulio vorai

Jei manote, kad didžiausi pasaulio vorai bus aštuonkojai gigantai dydžio sulig pietų lėkšte – labai klystate. Ir ne, jie taip pat nebus lyg iš fantastinio filmo nuropoję galiūnai traiškantys automobilių stogus. Tiesa ta, kad natūralioje gamtoje juos gana sunku net pastebėti. Vis tik, jie yra gerokai didesni (perpus ir daugiau) už kitų mažesniųjų rūšių vorus, kurių kūno ilgis paprastai tesiekia apie 2 cm. 

Dydidsis dykumos vilkavoris (Hogna Ingens)


Europoje Plėšriavorių šeimos rūšis Hogna ingens randama tik vienoje Madeiros saloje, Portugalijoje. Tai yra vienas didžiausių pasaulyje Plėšriavorių, kurio kūno ilgis siekia 4 cm, o baugumo jam suteikia išskirtinės juodos kojos su baltais taškais. 

Išgirdus Plėšriavorio vardą gali kilti baisių grobuoniškų asociacijų, kurios ,beje, turi pagrindo. Hogna ingens  pavadinimą gavo dėl savo aktyvaus medžioklės stiliaus. Vietoje to, kad įviliotų grobį į voratinklį, šie vorai puola savo auką.

Išskirtiniausia Plėšriavorių savybė yra jų akių išdėstymas. Jie turi keturių mažų akučių eilutę, virš kurios yra dvi didesnės akys, o virš jų dar dvi šiek tiek mažesnės. Tokios akys smarkiai padidina jų grobuoniškus jutimus.

Puikus Hogna ingens regėjimas leidžia sumedžioti greitai judančius vabalus ar net mažus driežiukus. Tačiau, pastaruoju metu, gamtosaugininkai labai atidžiai stebi Europos didžiausią vorą. Deja, bet šiuo metu jis klasifikuojamas kaip nykstantis.


Karališkasis paukštėda babuinas (Pelinobius Muticus)


Vienas iš didžiausių Afrikoje gyvenančių vorų – tarantulas angliškai vadinamas babuino voru (Pelinobius Muticus). Jo raudonai rudos spalvos kojų ilgis siekia 20 cm. Laukinėje gamtoje jis užsikasa į žolynų dirvą, po to verpia voratinklį grobiui sugauti.

Jų dydis daro juos itin populiariais augintiniais, tačiau šių vorų temperamentas yra mažiau patrauklus. Pelinobius Muticus dažnai maitinasi babuinai, todėl jie labai saugosi primatų, įskaitant ir žmonių.

Kai kas nors priartėja, šis tarantulas pakyla ant galinių kojų, parodo savo iltis ir garsiai šnypščia trindamas kojomis – tokiu būdu jis siekia įbauginti savo potencialų priešininką.

Kamerūno raudonasis paukštėda (Hysterocrates Hercules)

Yra ir kita afrikietiškų tarantulų rūšis, vertinama tarp kolekcininkų. Tai - Hysterocrates hercules, ja prekiaujama internetu, nors šie vorai nebuvo rasti gamtoje nuo 1900 m.

Vienintelis Hysterocrates hercules egzempliorius yra išsaugotas indelyje su alkoholiu ir laikomas gamtos istorijos muziejuje Londone, Anglijoje. Manoma, kad greitu laiku šių vorų laisvėje ir nesutiksime. Hysterocrates hercules buvo atvežtas iš Nigerijos centrinės dalies, kuri dabar yra politiškai nestabili, taigi tai ne ta vieta, į kurią keliautų mokslininkai rizikuodami savo gyvybėmis.

2011 m. Gamtos istorijos muziejaus darbuotojai pasikvietė Gineso rekordų ekspertą, kuris išmatavo Hysterocrates hercules, voro tūrį ir taip pat užkonservuotą Didyjį paukštėdą, kitą vorą, kuris pagarsėjęs savo dydžiu. Paaiškėjo, kad Hysterocrates hercules tarantulas buvo daugiau nei dviem trečdaliais mažesnis, nei Didysis paukštėda.

Didysis Paukštėda (Theraphosa blondi)


Didžiojo Paukštėdos kojos siekia 28 cm. Vienas iš sunkiausių nelaisvėje sugautų egzempliorių svėrė 175 g, o jo kūno ilgis siekė beveik 12 cm.

Laukinėje gamtoje šie vorai retai sutinkami. Jie gyvena Pietų Amerikos kalnų atogrąžų miškuose . Tai naktiniai gyvūnai. Norėdami išlaikyti savo įspūdingas fizines savybes, jie yra nepasotinami plėšrūnai. Nors Paukštėdų pavadinimas sufleruoja juos mėgstant paukščius, vis tik jais jie neminta, tačiau mielai renkasi sliekus. Būta atvejų , kuomet šie vorai suėsdavo varles, rupūžes ar mažas pelytes. Ši dieta akivaizdžiai padeda padidinti jų dydį, tačiau kartu jie tampa didesniu plėšriųjų žinduolių ir paukščių taikiniu. Laimei, jie turi galingą gynybą.


 






--

Pagarbiai

Arachnologas
Edgaras Čepulkovkis

Tel.+370 644 94414

Pasidalinkite