Diskinetinis tarantulų sindromas

Tarantulai yra ištvermingi ir ilgaamžiai gyvūnai. Jie neperšąla, nepasigauna virusų, nekosti ir nesloguoja, tačiau šie vorai yra labai jautrūs kitiems aplinkos laisvėje ir nelaisvėje veiksniams.

Susirūpinę tarantulų augintojai forumuose neretai savo augintiniams diagnozuoja diskinetinį tarantulų sindromą (ang. Dyskinetic Syndrome in Tarantulas). Šis terminas nėra moksliškai patvirtintas ar aprašytas, tačiau augintojai tai apibrėžia, kaip specifinę tarantulų būklę, kuomet sutrinka jų organų ir kūno dalių judesių veikla.

Informacijos apie šį sindromą šiandien galima rasti tik tarantulų mėgėjų ir augintojų forumuose. Augintojai pasakoja, kaip vorai, nepriklausomai nuo jų amžiaus, buvę ėdrūs ir aktyvūs, staiga nebevalgo ir praranda judesių koordinaciją.

Nėra žinoma, kokie aplinkos ar mitybos faktoriai galėtų sukelti šį sindromą, tačiau augintojai daro prielaidą, kad tai gali būti pesticidais užterštas ar ligomis užkrėstas maistas, mikroorganizmai, pelėsiai, cheminės valymo priemonės, kitų gyvūnų vaistai, nikotinas ir pan.

Skeptiškesni augintojai šį sindromą vadina interneto mitu ir sergančių tarantulų augintojus kaltina neapdairumu ir aplaidumu. Pavyzdžiui, yra žinoma, kad per didelė ar per maža drėgmė terariume bei dehidratacija, kuomet voro raumenys neaprūpinami reikalingu skysčių kiekiu, gali lemti voro nejudrumą, sutrikusią mitybą ir net mirtį. Tokiu atveju jie dažnai susisuka terariumo kamputyje ir neberodo normalių gyvybės požymių. Taip pat derėtų atminti, kad prieš išsineriant voro elgesys iš pažiūros nepasikeičia, tačiau vorui tai yra stresinis laikotarpis. Pavyzdžiui, dėl iš anksčiau sutrikusios mitybos, per didelio maisto kiekio ar prastų gyvenamųjų sąlygų terariume išsinėrimas gali būti nesėkmingas ir taipogi lemti jo sveikatos sutrikimus. Prieš ir po išsinėrimo reikėtų vengti imti tarantulą ant rankų. Turėkite omeny, kad bet kokiu atveju, Jūsų rankose voras patiria didelį diskomfortą, kuris vėliau taip pat gali lemti jo normalaus elgesio sutrikimus.

Apskritai, tarantulų augintojų žinių akiratis plečiasi ir net ir pradedantieji jais domėtis, gali sukaupti nemenką žinių bagažą, papildomą praktine patirtimi. Kad ir kaip bebūtų, egzistuoja diskinetinis tarantulų sindromas ar ne, tačiau šių vorų judesių ir mitybos sutrikimų simptomų grupė jau signalizuoja apie grėsmę augintinio gyvybei.

Tarantulai pasižymi ilgaamžiškumu, pakantumu ir atlaidumu jų augintojų klaidoms, todėl dažnai yra rekomenduojami pradedantiesiems egzotinių gyvūnų augintojams. Vis dėlto, susirgę diskinetiniu sindromu jų kova už gyvenimą dažniausiai baigiasi mirtimi.

Pasidalinkite