Drugys (Hemeroplanes triptolemus)

Štai dar vienas įstabus aktorius – drugys Hemeroplanes triplemus, priklausantis sfinksų (lot. Sphingidae) šeimai, kurį vikšro stadijoje gamta apdovanojo ypatinga galimybe užsidėti gyvatės kaukę.

Iš pirmo žvilgsnio šis vikšras mažai kuo skiriasi nuo kitų drugių lervų.  Pradinėse išsinėrimo stadijose jis būna rudas, vėliau tampa žalias. Gyvate Hemeroplanes triptolemus vikšras pasiverčia tik išgąsdintas ir pajutęs pavojų. Jis paleidžia šakelę ant kurios laikosi ir lieka įsikibęs tik galinėmis kojytėmis. Vikšras apsuka vidinę priekinę kūno dalį priekinėmis kojytėmis į viršų, ją papučia ir palaipsniui išryškėja prieš tai nematytos geltona, balta ir juoda spalvos ant kito jo „veido“. Pailga, deimanto formos galva, juodos plačios „akys“, paryškintos geltona ir balta spalvomis neįtikėtinai atkartoja gyvatę, labai panašią į kabiauodegę palminę angį (lot. Bothriechis schlegelii). Rodos, Hemeroplanes triptolemus vikšras tiesiog akyse magiškai transformuojasi ne į drugį, o į gyvatę! Negana to, kartais jis netgi imituoja gyvatės judesius – siūbavimą galva vaizduodamas puolimą. Praeiviai ir plėšrūnai sutrinka ir laikosi jo atokiau. Vikšro vaidyba tokia įtikinama, kad tikriausiai kiekvienas, vos užmetęs žvilgsnį į jį, būtų užtikrintas išvydęs neįprastai mažą gyvatę ir tik geriau įsižiūrėjus pamatytų galines kojytes, įsitvėrusias medžio šakelės. Ši kaukė sėkmingai apgauna plėšrūnus, besikėsinančius į vikšrą. Jokios realios grėsmės jis nekelia, o pasikėsinti gali tik į stepukinių vijoklius, kurių lapais minta.

Džiunglių plėšrūnams jis yra itin maistingas patiekalas, taigi ne veltui gamta Hemeroplanes triptolemus vikšro stadijoje apdovanojo tokiu „talentu“. Ir tai ne vienintelis atvejis sfinksų šeimoje. Pavyzdžiui, jei prisiartintumėte pernelyg arti Amorpha juglandis vikšro – išgirstumėte cypsintį guminio žaisliuko garsą, kurį vikšras išleidžia judindamas savo kūną kaip armonikėlę.

Galiausiai Hemeroplanes triptolemus vikšras palieka savo reptilinę maskuotę ir per tris savaites iš lėliukės pakyla sfinksu, nė iš tolo neprimenančio gyvatės. Šis drugys yra aktyviausias naktį ir kaip neretai būdinga naktiniams drugiams, jo sparnai yra tamsesnių atspalvių – tamsiai rudos arba rūdžių spalvų. Ilgų ir standžių priekinių drugio sparnų plotis yra apie 34 milimetrus. Tai vikrus ir ištvermingas drugys. Naujoje, sparnuotoje, stadijoje Hemeroplanes triptolemus išgyvena dar 10–30 dienų, naktimis skraidžiodamas Pietų Amerikoje, Centrinėje Amerikoje ir Afrikoje.

Pasidalinkite