Dubijos tarakonai (Blaptica dubia)

Šįkart pakalbėsime ne apie egzotišką augintinį, o apie labai mėgstamą voragyvių, varliagyvių, driežų, gekonų, agamų ir graužikų patiekalą – Dubijos tarakonus, dar žinomus kaip Gajanos dėmėtuosius tarakonus ar argentinietiškuosius medžių tarakonus. Proteinų gausa, maistingumas, nesudėtinga priežiūra ir lengvas veisimas juos padarė pačiu populiariausiu egzotinių gyvūnų maistu. Be to juose yra vidutiniškai 36 procentai proteinų, o tai yra dvigubai daugiau nei svirpliuose ir trečdaliu daugiau nei lervose.

Dubijos tarakonai yra paplitę Centrinėję ir Pietų Amerikoje. Jie gyvena apie 2–3 metus ir pasiekia iki 5 centimetrų kūno ilgio. Šie tarakonai veisiasi ir auga greitai, taigi nemažai egzotinių gyvūnų augintojų patys veisia Dubijos tarakonus, savo augintiniams patiekdami pačių užaugintą „ekologišką“ produktą.

Veisti Dubijos tarakonus yra labai lengva ir paprasta. Jie yra tylūs, sąlyginai lėti, neropoja stačiais lygiais paviršiais ir neskraido, nors patinėliai ir yra pasipuošę sparnais. Net ir pasprukę iš nelaisvės, šie tarakonai namuose neužsiveistų, nebent jūsų bute staiga sprogo karšto vandens vamzdžiai sukurdami veisimuisi patogią tropinę aplinką. Nors jie gali ištverti  ir sausesnį orą, tačiau būtent tropikus primenančią šiltą (24–32oC laipsnių šilumos) ir drėgną (virš 65 procentų drėgmės) aplinką reikėtų palaikyti inde, kuriame įkūrėte Dubijos tarakonų koloniją. Šilumai palaikyti padės termo kabelis, o temperatūrai ir drėgmei kontroliuoti naudokite termometrą-hidrometrą. Nors substratas inde yra rekomenduojamas, bet nebūtinas, derėtų pasirūpinti nedidelėmis slėptuvėmis. Šie tarakonai yra tikri slapukai. Veisiantieji Dubijos tarakonus, viename inde turėtų laikyti trigubai daugiau patelių nei patinėlių. Dažnos patinėlių kovos stipriai išbalansuoja tarakonų koloniją.

Šių tarakonų meniu turėtų sudaryti proteinais ir skysčiais gausus maistas. Tam labiausiai tinka šunų ar kačių ėdalas, vaisiai, jauni grūdai, sėlenos, vandens želė. Gendantį maistą iškart pašalinkite iš jų gyvenamosios aplinkos. Patiekdami maistą, pirmiausia orientuokitės į patinėlius.

Pasidalinkite