Gambijos tarakonas (Gyna centurio)

Įdomūs faktai apie tarakonus:

  • Be galvos tarakonas gali išgyventi savaitę!

  • Tarakonai geba bėgti net 4,83 kilometrų per valandą greičiu. Nenuostabu, kad juos taip sunku pagauti!

  • Jauniems tarakonams pralįsti reikia tik 1,5 mm pločio įtrūkimo. Suaugę patinai gali įsisprausti į 1,6 mm.

  • Yra 4000 rūšių tarakonų.

  • Tarakonai yra naktiniai vabzdžiai ir dažniausiai pabėga veikiami šviesos. Amerikos tarakonai išgyvena iki 3 mėnesių be maisto ar vandens.

  • Tarakonai gali išgyventi esant minusinei temperatūrai.

Šį kartą norime jums pristatyti, santykinai mažą, bet tikrai spalvingą ir nuostabią tarakonų rūšį Gyna Centurio.

Gyna centurio, dar vadinamas Gyna arba Gambijos tarakonas, yra labai reta gyna rūšis iš Vakarų Afrikos.

Gyna rūšys visuomet džiugina savo spalvingumu. Kartu su geltonuoju porcelianiniu tarakonu (Gyna lurida) ir mėlynuoju chromo tarakonu (Gyna caffrorum) sudaro nuostabią spalvų triadą, pridedant gražų raudoną iškyšulį ir žymes ant sparnų. Suaugusių patinų ir patelių spalvų schemos yra gana skirtingos: patelės yra tamsesnės ir rausvai violetinės spalvos, o patinai šviesesni ir turi dvi dėmeles ant elytros.

Elytra - tai apsauginiai sparnų dėklai apatiniams užpakaliniams sparnams, kurie naudojami skraidyti. Kad skristų, vabalas paprastai atidaro elytrą, tuomet ištiesia užpakalinius sparnus ir kyla jais mosuodamas. Skrendant elytras laikomas atviras, nors kai kurie vabalai iš Scarabaeidae ir Buprestidae šeimų gali skristi su uždaryta elytra.

Kaip ir visos Gyna rūšys, suaugę tarakonai geba lipti stačiais paviršiais bei skraidyti. Tuo tarpu nimfos negali to padaryti, todėl jos labiau mėgsta urvinėti.

Dėl šios priežasties, gyna tarakonų augintojai rekomenduoja turėti sandarų terariumą su dangčiu. Pravartu karts nuo karto terariumo sieneles ištepti vazelinu, kad tarakonams būtų sunkiau kopti į viršų.

Gyna centurio patelės gali išauginti iki 200 nimfų vienu metu. Jos yra šiek tiek didesnės ir platesnės nei patinai, kurie dažniausiai būna lieknesni bet žymiai aktyvesni.

Šie tarakonai yra labai drovūs ir dažniausiai būna pasislėpę, todėl daugelis tarakonų augintojų bei veisėjų rekomenduoja įsigyti specialių durpių substratą bei palaikyti reikiamą drėgmės balansą.

Maistui jie nėra išrankūs, todėl gali tikti bet kokie vaisiai ar daržovės.

Pasidalinkite