Gražuolė žiurkinė gyvatė (Orthriophis taeniurus)

Jūsų dėmesiui – gražuolė žiurkinė gyvatė. Tai ilga ir plona gyvatė, kilusi iš miškingų rytų ir pietryčių Azijos vietovių.

Yra nemažai šios gyvatės porūšių, išsiskiriančių savo spalvomis. Skirtingų porūšių spalva varijuoja nuo gelsvai rudos iki alyvuogių žalsvos. Dažniausiai nuo jų akių iki burnos kampučių tęsiasi tamsi juosta, o kūną puošia juodos dėmės. Skirtingi šaltiniai išskiria nuo 8 iki 10 šios gražuolės porūšių.

Vidutinis bendras šios gyvatės kūno ilgis yra apie 2 metrus. Neoficialūs šaltiniai užfiksuoja ir didesnius rekordus. Gyvena ji virš 15 metų.

Gražuolė žiurkine gyvatė yra dieną mėgstantis gyvūnas, aktyviausias iš ryto. Net šios gyvačių genties pavadinimas – Orthriophis – yra kilęs nuo žodžių „aušra“ (lot. orthros) ir „gyvatė“ (lot. ophis).

Ši išraiškinga gražuolė yra gana lengvai prižiūrima, kuomet atsižvelgiama į skirtingus jos porūšių poreikius. Terariumas, kuriame ją įkurdinsite turėtų būti ne mažesnis nei 120 centimetrų ilgio, 60 centimetrų pločio ir 80 centimetrų aukščio. Be abejo, kuo didesnis – tuo patogiau čia jausis jūsų augintinis. Būtina įtaisyti drėgną dėžutę, kurioje jūsų augintinis galėtų pasislėpti. Rekomenduojama ją iškloti durpynų samanomis (lot. sphagnum). Turėkite omenyje, kad per didelė drėgmė gyvatei gali sukelti odos infekcijas drėgmei matuoti būtinai naudokite tam pritaikytus hidrometrus. Rūpestingam augintojui derėtų pasirūpinti fluorescencinėmis lempomis, šildomu kabeliu, biriu substratu, šakomis šliaužimui, natūraliais augalais ir didesne slėptuve. Indokinijos porūšiams (Orthriophis taeniurus taeniurus, Orthriophis taeniurus friesi, Orthriophis taeniurus mocquardi, Orthriophis taeniurus schmackeri, Orthriophis taeniurus yunnanensis) reikalinga 50–70 procentų drėgmė terariume, +24–25°C laipsnių temperatūra dieną ir 18–20°C laipsnių šiluma naktį. Vietoje, kurioje gyvatė galėtų pasikaitinti turėtų būti palaikomas 28oC karštis. Indomalajiečių porūšiams (Orthriophis taeniurus grabowskyi, Orthriophis taeniurus ridleyi) reikalinga didesnė drėgmė ir karštis. Terariume turėtų būti palaikoma 60–80 procentų drėgmė, 26–28°C laipsnių karštis dieną ir 22°C laipsnių šiluma naktį. Taip pat reikėtų suteikti galimybę gyvatei pasikaitinti 30 °C laipsnių karštyje tam skirtoje vietoje terariume.

Gražuolės žiurkinės gyvatės maisto racioną sudaro driežai, graužikai, varlės ir smulkūs paukščiai.

Nelaisvėje veisiamos šios gyvatės tampa gana mielais augintiniais, o į nelaisvę patekusios suaugusios gyvatės pademonstruoja aršų ir agresyvų temperamentą. Išgąsdinta ši gyvatė papučia kaklą, pakelia priekinę kūno dalį nuo žemės ir plačiai išsižioja. Laikoma ant rankų gali pulti ir kąsti. Gražuolė žiurkinė gyvatė nėra retas augintinis gyvačių gerbėjų tarpe ir sudaro nemenką egzotinių gyvūnų prekybos dalį. Nepaisant to, Kinijoje ji taip pat sudaro ir reikšmingą gyvačių odos verslo dalį.

Pasidalinkite