Gvatemalos tigrinis paukštėda (Davus pentaloris)

Susipažinkite su nuostabaus grožio voru - Gvatemalos tigriniu paukštėda. Tai labai puošnus ir žavintis išskirtinėmis ryškiomis spalvomis gyvūnas, kuris neabejotinai pridės daugiau spalvų bet kurio vorų augintojo kolekcijoje. Tai puikus pasirinkimas ir pradedantiesiems augintojams, kadangi tarantulo priežiūra nėra sudėtinga, o temperamentas palyginti ramus, vis tik, išsigandęs ar išprovokuotas šis gražuolis gali pulti, tad Gvatemalos tigrinio paukštėdos draugijoje derėtų elgtis atsargiai.


Išvaizda ir elgsena.


Kaip jau sufleruoja pavadinimas, Gvatemalos tigrinis paukštėda yra kilęs iš egzotiškosios Meksikos ir  Gvatemalos. Lyginant su kitomis paukštėdų rūšimis, tai gana nedidelis voras – užauga vos iki 10-12 cm., tačiau augimo tempas yra greitas. Tai nuostabiai dailus gyvūnas, kurio kūnas išmargintas tigro kailį primenančiomis juostelėmis, galva panaši į rusvą riešuto kevalą, o kojos ilgos, padengtos plaukeliais, rudos arba juodos spalvos. Patelės gyvena gerokai ilgiau už patinukus – net 10-11 metų, o štai vyriškos lyties atstovai sulaukia vos 3-4 metų. Tai ramaus temperamento, neagresyvūs vorai, tačiau išprovokuoti ar išgąsdinti gali pulti. Pasižymi greita reakcija ir staigia ataka. Įkandimas greičiausiai didesnės žalos žmogui nepadarys, nes šio paukštėdos nuodai gana švelnūs, vis tik, informacijos šiuo klausimu nėra pakankamai daug, tad bendraujant su voru atsargumas visuomet pageidautinas.


Laikymo sąlygos.


Renkantis terariuma Gvatemalos tigriniam paukštėdai svarbiausia yra pagrindo plotas (25x25cm), tuo tarpu jo aukštis nėra reikšmingas. Kadangi tai antžeminis gyvūnas, būtinas gilus substrato sluoksnis (5-10cm). Jam naudokite naturalias samanas, kokoso durpių, vermikulito ir purvo mišinį arba derinkite porą jų. Kadangi natūralioje gamtoje šis voras gyvena atogrąžų miškuose, nepamirškite jo būsto papuošti sausais lapais ir šakelėmis - visa tai jūsų augintinis panaudos urvo kūrimui.  Terariume būtinas indas su vandeniu, o taip pat, nepamirškite reguliai jo purkšti vandeniu. Vietovėse iš kurių kilęs Davus pentaloris vidutinė temperatūra dienos metu siekia apie 20-26 ° C, o naktį nukrenta iki 18-22 ° C, tad terariume derėtų stengtis palaikyti panašią šiluminę aplinką. Rekomenduojamas drėgmės lygis 75-85%. Tinkamai drėgmei ir temperatūrai palaikyti naudokite hidrometrą. Svarbu prisiminti, kad aukšto drėgmės lygio terariumuose gali pradėti veistis erkės ir kiti parazitai, tad būtina imtis atsargumo priemonių norint to išvengti.


Maitinimas.


Gvatemalos tigriniai paukštėdos pasižymi puikiu apetitu, tad šioje vietoje problemų kilti neturėtų. Naujagimiai voriukai puikiai ėda drozofilas, o paaugusiems jaunikliams į mitybos racioną papildomai reiktų įtraukti svirplių. Suaugusius individus taip pat rekomenduojama maitinti svirpliais (maždaug 5 per savaitę).

Pasidalinkite