Ilgauodegis driežas (Takydromus sexlineatus)

Pristatome Jums ilgauodegį driežą, dar žinomą kaip azijietiškąjį žolės driežą (ang. Asian grass lizard), šešiadryžį ilgauodegį driežą (ang. six-striped long-tailed lizard), rytų ilgauodegį driežą (ang. Oriental long-tailed lizard).

Ši driežų rūšis plačiai paplitusi visoje pietryčių Azijoje – nuo Indijos iki Indonezijos. Dažniausiai šie driežai aptinkami pievose, tačiau pastebimi ir miškų pakraščiuose, įvairiose plantacijose. Jie gyvena ant ilgų žolių, ant jų kotų miega, taip pat čia deda kiaušinėlius.

Be abejo, ilgauodegis driežas geriausiai atpažįstamas iš savo uodegos. Jis gali didžiuotis ilgiausia driežo uodega pasaulyje! Jo kūno ilgis nuo smailios nosies galiuko iki uodegos galiuko yra apie 30 centimetrų. Taigi kūnas tesudaro apie penktadalį viso jo ilgio, o visa kita - uodega! Šio ištįsėlio kūno skersmuo yra tėra 1 centimetras. Jo pilvelis šviesus, o nugara gali būti rudos, žalios ar smėlinės spalvos su įvairių atspalvių rudomis juostelėmis. Patinėlius šonuose puošia baltos dėmelės, kurių patelės neturi. Patinėlių uodegos stambesnės. Ilgauodegio driežo galva nedidelė, snukutis smailas. Liežuvis juodas arba rožinis.

Ilgauodegiai driežai nėra plėšrūs. Pajutę pavojų jie naudojasi savo išskirtiniu judrumu ir greitumu. Išgąsdinti jie sustingsta, o nespėjus nė sumirksėti jau būna pasislėpę kur nors žalumoje. Nors šie driežai yra išties baikštūs, tačiau augintojai teigia, kad turint kantrybės įmanoma juos paimti ant rankų.

Ilgauodegis driežas sudaro labai menką egzotinių gyvūnų prekybos dalį ir dar neturi subūręs plataus gerbėjų rato. Vis dėlto, jei nusprendėte įsigyti šį ilgauodegį gražuolį, turėtumėte pasirūpinti įkurdinti jį kuo patogesniuose namuose. 45 centimetrų ilgio, 45 centimetrų aukščio ir 45 centimetrų pločio terariume puikiai įsikurtų net du ilgauodegiai (tačiau prisiminkite, kad patyrę augintojai rekomenduoja terariume nelaikyti dviejų patinėlių). Be abejo, kuo didesnis terariumas – tuo geriau, bet svarbiau, kad terariumas būtų vertikalesnis.

Tai yra diena, saulės šviesa ir šiluma besimėgaujantis gyvūnas. Terariume dieną derėtų palaikyti +24–30oC laipsnių temperatūrą, tačiau reikėtų skirti kažkokią vietą, kur driežas galėtų pasikaitinti 35–38 oC laipsnių karštyje. Taip pat būtina įtaisyti nepertraukiamą 12 val. UV apšvietimą, sklindantį ne iš viršaus, o iš terariumo šonų. Likusias 12 paros valandų driežą reikėtų palikti tamsoje – terariumą galima uždengti juoda skraiste.

Terariumo substratui puikiai tinka kokoso durpės. Prityrę augintojai terariumo viršų papildomai padengia samanomis – tai padeda išlaikyti šiems driežams būtiną 70–80 procentų drėgmę. Kuo daugiau „interjero“ detalių terariume tuo geriau, nes ilgauodegiai driežai pasinaudos kiekvienu savo namų centimetru ropinėjimui. Tai gali būti tikri ir dirbtiniai augalai, šakelės, vijokliai.

Terariume būtina padėti negilią vandens lėkštelę atsigerti, nors šie driežai labiau mėgsta atsigaivinti lašeliais nuo augalų, tad kasdien papurkšti ant jų vandens taip pat būtų ne pro šalį.

Laisvėje ilgauodegio driežo mitybos racionas nėra platus – dažniausiai jie minta smulkiais vabzdžiais, pvz. musėmis. Laikydami šį driežą namuose, galite jam pasiūlyti platesnį meniu – svirplius, lervas, vikšrus, namines muses ir pan. Augintojai pastebi, kad kartais ilgauodegis driežas pademonstruoja savo vikrumą šokteldamas į orą, kad sugautų grobį, pvz. skrendančią musę. Taip pat rūpestingas augintojas turėtų pasirūpinti kalcio papildais puikiai savo driežo sveikatai palaikyti.

Pasidalinkite