Išnykusi didžiausia pasaulio gyvatė Titanoboa

Titanoboa ( Titanoboa cerrejonensis ) -  išnykusi gyvatė, gyvenusi Paleoceno epochos laikais (prieš 66 mln. - 56 mln. metų). Tai milžiniško dydžio gyvūnas, visų laikų gyvačių titanas – monstras, žadinantis žmonių vaizduotę ir neabejotinai viršijantis net Holivudo filmo kūrėjų fantazijas. Gyvatė, kuri filme „Anakonda“ bandė suvalgyti Jennifer Lopez toli gražu nebuvo tokia didelė ir baisi lyginant su Titanoboa.

Manoma, kad gyvatės mūsų planetoje gyvuoja maždaug 99 milijonus metų.  Titanoboa žinoma iš atrastų 58 - 60 milijonų metų senumo fosilijų. Paleontologai apskaičiavo, kad vidutinio suaugusiojo Titanoboa cerrejonensis kūno ilgis buvo maždaug 13 metrų, o vidutinis svoris siekė apie 1 135 kg. Palyginimui: vidutinės Anakondos ilgis siekia apie 6,5 m. Taigi, Titanoboa cerrejonensis yra didžiausia kada nors aptikta gyvatė mūsų planetoje, kuri išstūmė ankstesnį rekordininką Gigantophis, gyvenusį maždaug prie 39 milijonu metų Egipte ir buvusį maždaug 9 metrų ilgio. Manoma, kad Titanoboa karaliavo Pietų Amerikos žemyne po dinozaurų išnykimo ir buvo didžiausios atogražų miškų gyventojos. Spėjama, kad pagrindinį jų mitybos racioną sudarė milžiniški vėžliai, didelės žuvys, bei jau išnykę primityvenių rūšių krokodilų giminaičiai. Savo grobį žudydavo suspausdama savo milžinišku kūnu ir užsdusindama, lygiai kaip tą daro ir mūsų dienomis gyvenanti Anakonda.  

Gigantiškas gyvatės dydis leidžia daryti prielaidą, kad temperatūra išilgai pusiaujo kadaise buvo daug aukštesnė, nei yra dabar. Gyvačių kūno dydžiui įtakos turi aplinkos temperatūra. Manoma, kad vidutinė metinė temperatūra Titanoboa gyvenamose teritorijose galėjo būti apytiksliai 10 laipsnių didesnė, nei yra šiandien. Norint palaikyti gyvatės metabolizmą, vidutinė metinė temperatūra turėjo siekti bent 30-34 °C.  Titanoboa savo gyvenama teritorija dalinosi su dideliais krokodilais ir milžiniškais vėžliais. Šioje aplinkoje klestėjo Salvinia  genties atogrąžų vandens paparčiai .

Titanoboa pirmą kartą buvo aprašyta 2009 m., praėjus maždaug penkeriems metams po to, kai ji buvo iškasta iš uolienų, esančių anglių kasyklose Kolumbijoje. Šios gyvatės, kaip ir Anakondos,  didžiąją laiko dalį praleisdavo vandenyje.

Pasidalinkite