Juodasis tunelius mezgantis voras arba Šelobas (Porrhothele antipodiana)

Ar pamenate „Žiedų valdovo“ trilogijos „Karaliaus sugrįžimas“ dalyje hobitą Frodą užpuolusį vorą-gigantą Šelobą? Kaip grėsmingas voras panašiu į širšės įtraukiamu geluonimi paralyžiavo hobitą, o žiūrovai kino salėse aikčiojo iš siaubo ir baimės? Garsiosios trilogijos režisieriaus ir scenaristo Peter Jackson sukurtas voras-pabaisa yra iš Naujosios Zelandijos kilusio juodųjų tunelius mezgančių vorų (angl. black tunnelweb spider), kurių jis bijo ir negali pakęsti, milijonus kartų išdidinta kopija.

„Žiedų valdovo“ gerbėjams tikriausiai nepavyktų laikyti tokio augintinio ir nesapnuoti kaip pastarasis išropojęs iš terariumo juos susuka į kokoną. Tačiau egzotinių gyvūnų augintojai Šelobą renkasi kaip vieną įdomiausių vorų. Šis stambus 5 centimetrų kūno ilgio voras pasižymi tuo, kad rezga tunelio formos voratinklius su plačiu įėjimu aukoms prisivilioti. Porrhothele antipodiana vorų rūšis yra aptinkama Naujosios Zelandijos ir Čatamo salų krūmynuose ir soduose, o kartais net įsikuria vietinių gyventojų vonios kambariuose. Juodieji tunelius mezgantys vorai yra giminingi tarantulams ir Australijos piltuvėlius mezgantiems vorams (angl. Australian funnel-web spider), su kuriais dažnai yra maišomi.

Šelobas yra tamsiai rudos – juodos kūno spalvos, išsiskiriančiu oranžiniu karapaksu (galvakrūtine). Jo pilvelį ir kojas dengia juodi plaukeliai. Nors voro cheliceros (žandai, kuriais jis puola auką) atrodo išties grėsmingai, tačiau žmogui Šelobo įkandimas tegali sukelti patinimą ar stiprų niežulį. Vis dėlto, jei gyvenate Lietuvoje, kur savo vonios kambaryje nesutiksite tokio svečio, savo noru namuose laikyti šį agresyvų vorą dera rinktis tik patyrusiam augintojui.

Be abejo, geriausia tokį augintinį įkurdinti dideliame terariume. Termo kabelis rūpestingam šeimininkui padės palaikyti 18–22oC laipsnių šilumą būtiną Šelobui. Terariume palaikykite 70 procentų drėgmę, kontroliuodami ją su termometru-hidrometru. Rekomenduojama kartais papurkšti vandens ant voratinklio. Substratas, kuriam puikiai tiks kokoso durpės, turėtų būti 5 centimetrų gylio. Dekoruokite terariumą medžio žievės kevalu, kuris jūsų augintiniui tarnaus kaip slėptuvė ir vieta prie kurios jis galės „prisirišti“ savo voratinklį.

Šelabo meniu sudaro hobitai, svirpliai, žiogai ir vabzdžių lervos.

Pasidalinkite