Kaip pradėti auginti mažą paukštėdą?

Nutariau parašyti šį straipsnį, nes dauguma augintojų daro daug klaidų pradėdami auginti pirmąjį savo vorą paukštėdą. Jeigu įsigijote jau suaugusį vorą paukštėdą, tai jo laikymas ir priežiūra tikrai skiriasi nuo mažo voriuko. Atsiranda įvairių bėdų, su kuriomis susiduria mažylių vorų paukštėdų augintojai, apie jas ir pakalbėsime.

Pirmiausia pakalbėkime apie mažojo voro paukštėdos pirmąjį terariumą. Pirmoji klaida, kurią daro augintojai, yra ta, jog suteikia mažam voriukui didžiulę erdvę – jam to tikrai nereikia. Namas jam reikalingas mažas, geriausia, kad būtų 3-4 kartus didesnis už jo kojas. Didesnio tikrai nereikia, nes Jūsų mažyliui bus sunku pasigauti sau maisto. Aišku, nereikia persistengti – neįdėkite jo į mažesnį namą-terariumą , negerai būtų, jeigu jo dydis būtų tik 2 kartais didesnis už jo kojas. Jam būtų ten per ankšta.

Dar dauguma pirmą kartą augindami savo mažąjį vorą paukštėdą pamiršta svarbų dalyką – ventiliaciją. Manoma, kad užteks padaryti skylutę dangtelyje arba viršuje ir viskas. Jeigu taip padarome, mažojo voro paukštėdos name nevyksta oro cirkuliacija, oras užsistovi ir gali pradėti daugintis bakterijos. Ventiliacija turi būti ir viršuje, ir apačioje – vertikali ir horizontali.

Trečia bėda, su kuria susiduria mūsų mažylis voras paukštėda, yra ta, kad būna per menkas drėgnumas jo terariume. Dažnai visų daroma klaida yra ta, kad substratas būna užpilamas vandeniu. Tokioje baloje mažas ar paūgėjęs voras paukštėda gali žūti. Vorams paukštėdoms, kurie mėgsta drėgną substratą, jis ir turi būti drėgnas, o ne šlapias. Niekur negali būti vandens lašelių. Paprasčiausias būdas palaikyti drėgmei, tai kas 2-3 dienas substratą apipurkšti vandeniu. To užteks. Na, o tiems vorams paukštėdoms, kuriems nereikia tokios drėgmės, apipurkškite kas 4-5 dienas.

Ketvirta  bėda – temperatūra. Ji reikalinga tam, kad Jūsų mažius voras paukštėda gerai augtų ir ėstų. Jie būdami maži labai jautriai reaguoja į temperatūros svyravimus. Optimali temperatūra kiekvienai rūšiai yra skirtinga, todėl vienoda visiems būti negali. Vieniems vorams paukštėdoms yra reikalinga aukšta temperatūra, o kiti nuo jos gali ir žūti. Temperatūrai matuoti puikiai pagelbės tiek stacionarus termometrai, tiek pirometrai.

Penkta bėda – maistas. Maitinti savo mažių vorą paukštėdą reiktų taip: iki 3-4 išsinėrimo kas 2-3 dienas; nuo 5 išsinėrimo kas 3-4 dienas; nuo 8 išsinėrimo kas 5-6 dienas. Maistas turėtų būti tokio dydžio, kaip ir voro paukštėdos kūnas. Gali būti ir mažesnis, bet jokiu būdu ne didesnis. Jeigu Jūsų augintis išsigąsta savo maisto, tai Jūs galite tą maistą padaryti nejudrų. Tinka tarakonai, svirpliai, lervos.

Ir paskutinis mano patarimas: turite žinoti, kokio tipo Jūsų voras. Antžeminis, urvinis ar medlaipys. Jeigu Jūsų voras paukštėda yra urvinis – tai substrato sluoksnis turėtų būti toks, kad jis galėtų raustis. Taip pat įdėkite mažą žievės gabaliuką. Jeigu voras paukštėda yra medlaipys – tai būtinai įstatykite porą šakelių, kad galėtų sau darytis ant jų voratinklį. Na, o jeigu jis antžeminis, tai būtinai įdėkite į jo namą kokią nors slėptuvę, pvz.: kokoso kiautą.

Pasidalinkite