Kamerūno raudonasis paukštėda (Hysterocrates gigas)

Tai vienas iš urvinių vorų paukštėdų. Aptinkamas Vakarų  Afrikoje – Kamerūne,Konge, Gvinėjoje. Pirmą kartą aprašytas 1897. Jeigu pažiūrėsime į jo kūną, tai pamatysime dideles ir masyvias letenas. Gamtoje su savo letenomis jis išsikasa pakankamai gilų urvą, net iki 1 metro gylio.

Šitas voras paukštėda yra retas augintis pas vorų mylėtojus ir informacijos apie juos pakankamai mažai.

Reikia priminti Jums, kad tai yra afrikinis urvinis voras paukštėda. Senojo pasaulio vorai paukštėdos neturi urikatinių(alerginių) plaukelių ( dauguma iš jų  turi Naujojo pasaulio vorai paukštėdos – iš  Š.P.Amerika) Visi afrikiniai vorai paukštėdos yra pakankamai agresyvaus charakterio ir turi  toksinius nuodus. Jo cheliceros (iltys) yra didelės – apie 2 cm, tad įkandimas jo bus tikrai skausmingas. Taip pat verta paminėti, jog Kamerūno raudonasis paukštėda gali atrodyti kaip mieguistas, bet neapsigaukite – jis gali labai greitai judėti. Taip, kad naujokams ir pradedantiesiems nesiūlau šito voro paukštėdos įsigyti, kol neįgausite pakankamai gerų įgūdžių su paprastesniais vorais paukštėdomis.

Kai įgysite patirties, tada jau bus galima nusipirkti ir pradėti laikyti nenuspėjamus bei agresyvius vorus paukštėdas.

Šitam vorui paukštėdai yra reikalingas terariumas 40x40x30 cm dydžio. Turi būti vertikali ir horizantali oro ventiliacija. Gruntas –kokoso durpės, ne mažiau kaip 10 cm , nes rausia urvus. Galima įdėti ir slėptuvę,kad galėtų sumažinti savo agresiją. Nes jeigu Jūs lysite į jo teritoriją, tai jis Jus gąsdins savo grėsminga stovėsena ir bus pasiruošęs Jus pulti. Būkite atidūs.

Temperatūra terariume turi būti 24-28 laipsniai, drėgmė 70-80 procentų. Gruntas toks, kad galėtų raustis.Siūlau kokoso durpes – gruntą- keisti kas 6 mėnesius, kad palaikytumėte švarą terariume.

Maitinimas šito voro paukštėdos pakankamai paprastas. Mažus voriukus maitinkite smulkiais tarakonais, lervomis kas 2-3 dienas. Suaugusius kas savaitę – dideliais marmuriniais tarakonais, zoofobusais, žiogais. Ėda viską ,kas juda.

Šie vorai paukštėdos auga sparčiai. Patelės išgyvena apie 12- 16 metų, patinai 2-4 metus.

Yra agresyvūs, slapukai, tad jais džiaukitės iš tolo. Visada pažiūrėkite, kad terariumas būtų gerai uždarytas.

Pasidalinkite