Kokosinis krabas (Birgus latro)

Ar kada svajojote apie nerūpestingą gyvenimą šiltuose kraštuose, kur auga palmės ir kokosai, kur paplūdimio smėliukas maloniai šildo, o vandenyno bangos švelniai suvilgo įkaitusias kojas? Įsivaizduokite save kokioje nors nuošalioje saloje, esančioje Indijos vandenyno širdyje: ten ir gyvena mūsų nepaprasta kokosinių krabų bendruomenė, pavadinimu Birgus Latro.

Šios didingos būtybės, žinomos dėl savo milžiniško dydžio ir nepaprastų įpročių karstytis medžiais. Įdomus faktas: tarp visų nariotakojų, rekordininkas ir ilgiausių kojų savininkas yra visai kitas krabas -  Japoniškasis vorinis krabas (Macrocheira kaempferi) (kojų ilgis iki 3,8 metro), tačiau kokosinis krabas yra didžiausias sausumos nariuotakojis visu savo kūnu ,  jo kojų ilgis gali siekti beveik 1 metrą ir sveria jis beveik 4 kilogramus.

Pagal jiems duotą pavadinimą, kokosiniai krabai yra azartiški kokosų kiautų traiškytajai. Tai gi, jei norite rasti šį milžinišką krabą, eikite link pajūrio ir ieškokite kur auga kokosai.  Jų mityba yra įvairi:  vaisiai, riešutai, sėklos, net paukščiai ir didesnių gyvūnų liekanos. Turime paminėti, kad maisto ieškoti krabai išropoja naktį: tai jiems suteikia tam tikrą pranašumą apsisaugant nuo konkurencijos bei padeda sugauti grobį, kol tas “pučia į ūsą bei sapnuoja devintą sapną”.  Jie yra įgudę alpinistai, tad savo stipriomis nagomis ropščiasi kuo aukščiau siekdami surasti gardaus maisto. Toje medžių aukštumoje, dažnai būna įsikūręs jūrinis pakrančių paukštis, Raudonkojis Padūkėlis Bukas (angl. Red footed Boobies). Nepaisant paukščio gabaritų, krabas puikiai sudoroja gardžią vakarienę.  

Kaip žinia, krabai visame pasaulyje skaitomi tikru delikatesu, manoma, jog jis, taip pat veikia kaip afrodiziakas.  Naujosios Kaledonijos salose, vietiniai žmonės turgavietėse parduoda šiuos krabus. Vieną lemtingą dieną, apsipirkimo turguje metu, du džentelmenai, 41 ir 75 metų vyrai, kartu pirko kokosinius krabus iš tos pačios turgavietės, tačiau valgė juos atskirai. Tą patį vakarą 41 metų vyras buvo paguldytas į Skubios pagalbos skyrių. Jis skundėsi viduriavimu, vėmimu ir išsekimu. Jo kraujo tyrimai parodė ryškią hiperkalemiją (padidėjusį kalio kiekį). Pacientas greitai silpo ir mirė.

Kitą rytą, po 6 valandų, 75 metų vyras, taip pat, atvyko į skubaus priėmimo skyrių, nežinodamas apie savo draugo mirtį. Skundėsi tokiais pačiais simptomais, ko pasekoje mirė.

Taigi, kas nužudė šiuos du vyrus? Įdomus faktas, kad kokosiniai krabai kartais užsiropščia į Cerbera Jūrinio mango medį. Šio mango vaisiai bei lapai yra toksiški. Krabui suvalgius tokį delikatesą, visi toksinai lieka jo kūne bei sistemoje. Na, o jau žmogus, savo ruoštu suvartojęs krabą, gauna tą doze į savo organizmą.

Šis neįtikėtinas krabas   paprastai gyvana apie 40 metų, tačiau mokslininkai yra sukūrę teoriją, jog jie geba išgyventi net 120 metų. Bėda tik ta, kad to padaryti jiems nebeleidžia žmonės, kurie gaudo šiuos gigantus maistui bei kitokioms reikmėms.

Jeigu jums kada kiltų klausimas, ar nukritus lėktuvui kažkur šiose salose, jūs, gulintis su kokia nors trauma liksite gyvas ar visgi būsite suvalgytas krabo? Atsakymas greičiausiai bus - suvalgytas! Žinoma, tai padarys ne vienas, bet gal koks šimtas krabų.

Taip greičiausiai nutiko ir Amelijai Earhart. Ji yra viena ryškiausių asmenybių aviacijos istorijoje dėl savo, kaip moters pilotės, pasiekimų – jau nekalbant apie tai, kad ji yra pirmoji moteris, viena perskridusi Atlanto vandenyną. Tačiau šiandien Earhart dažniausiai prisimenama dėl jos paslaptingo dingimo po to, kai ji 1937 m. liepos mėn. išskrido į pasaulinį skrydį. Nuo tada buvo spėliojama, kas jai atsitiko. Viena iš teorijų - Ameliją Earhart suvalgė krabai! 1940 m. britų kolonistai tyrinėdami Nikumaroro salos pylinkes, rado skeleto gabalus – tiksliau, tik 13 kaulų – kurie, kaip manoma, buvo būtent šios moters. Manoma, kad Amelija ir jos navigatorius Fredas Noonanas galėjo pasiklysti ir nusileisti Nikumaroro saloje. Tačiau įtariama, kad Noonanas mire pirmasis, o lėktuvas dingo vandenyne. Nežinia, kas ten iš tiesų nutiko, bet spėjama, kad Amelija saloje liko viena. Arba kitaip tariant viena su daugybe kokosinių krabų!

Siekdami išsiaiškinti kas nutiko Amelijai, tarptautinės istorinių orlaivių atkūrimo grupė (TIGHAR) atliko eksperimentą, naudodami kiaulių skerdenas, tyrė šią neįtikėtiną teoriją. Stebėjo kur krabai jas nuneš ir, gal būt, pavyks rasti likusius kaulus. Jie išsiaiškino, kad krabai gali nuplėšti kūną greičiau nei per dvi savaites ir parsitempti kaulus į savo urvus, o tai, jų nuomone, gali paaiškinti, kodėl 1940 m. buvo rasta tik 13 kaulų.

Pasidalinkite