Krabas atsiskyrėlis (Coenobita clypeatus)

Pasaulyje yra daugiau nei šeši šimtai skirtingų rūšių krabų atsiskyrėlių, tačiau Coenobita clypeatus, Karibų jūros atsiskyrėlis krabas yra vienas iš labiausiai paplitusių.

Pirmoji krabo kojų pora dar vadinama chelipedais, reiškianti, kad turite reikalą su žnyplėmis, todėl nenuleiskite akių, jos gali nemenkai sužeisti. Kairėje esanti žnyplė yra didesnė nei dešinioji, ji naudojama kovai su kitais krabais ir tam, kad lengviau apsigintų kiauto viduje. Mažesnioji žnyplė skirta maitinimuisi. O maitintis šis krabas tikrai mėgsta. Tikras smaližius!

Karibų jūros atsiskyrėlio krabo kūnas nėra kietas ir neapsaugotas, todėl jam reikalingas kiautas. Skirtingai nuo kitų krabų, kurie gamina savo kiautus, krabai atsiskyrėliai yra tikri banditai! Be jokios sąžinės graužaties jie prieglobsčio ieško tuščiuose kitų gyvūnų kiautuose.


Atsiskyrėliai krabai yra labai socialūs gyvūnai, jie mielai gyvena didelėmis grupėmis. Juk kuo daugiau krabų tuo smagiau, o dar ir kiautu gali pasidalinti su kaimynu. Taip pat jei puolė koks grobuonis, jiems apsiginti bus lengviau. Kaip sakant, vienas lauke ne karys. Be to, yra pastebėta, kad šie krabai turi labai kovingą dvasią. Būtų puikūs kariai ginant Ukrainą nuo užpuolikų.

Šie krabai yra ir sausumos ir jūros gyvūnai. Jie dievina ilgus ir labai ilgus pasivaikščiojimus paplūdimiu. Galima sakyti jog vaikščioti, ropoti bei landžioti yra jų didžiausia aistra.

Laisvėje esančio krabo atsiskyrėlio gyvenimo trukmė yra apie 30 metų, tačiau yra ir tokių, kurie gali gyventi daugiau nei 40 metų! Vienas toks krabas, vardu Jonathanas Livingstonas, Floridos pensininkų bendruomenėje sulaukė neįtikėtinų 44 metų amžiaus.

Nors šie krabai ir ne populiariausias jūros gėrybių pasirinkimas, tačiau yra valgomi. Atsiskyrėlis krabas kai kuriose pasaulio vietose yra tikras delikatesas. Krabus atsiskyrėlius valgyti saugu, jei jie gerai išvirti.

Dešimt patarimų pradedantiesiems krabo augintojams:

  1. Pirmiausia įsigijus krabą reiktų pagalvoti apie jo apgyvendinimą. Jis tikrai nenorėtų likti mažoje dėžėje, kurioje jį parsinešėte. Terariumas būtų tai, ko jums reikia ir kuo greičiau. Tai kokio gi to terariumo reikia? Jūs paklausite. Orientyras labai paprastas – vienam krabui reiktų apie 38L terariumo.
  2. Krabai yra itin socialūs ir jiems sunku gyventi vieniems. Dėl šios priežasties nupirkite savo krabui draugą. Geriausia, kad tai būtų tos pačios rūšies krabas.
  3. Substratas. Labai svarbus elementas. Tai, lyg krabo miegamojo dvigulė lova ir jos patalai. Siūlome imti santykiu: smėlio 5:1 kokoso substrato. Substrato turėtų būti apie 20 cm storio sluoksnis.
  4. Kadangi šie krabai atkeliavo pas jus iš tropinių karibų ir nuostabių palmių bei kaitrios saulės kraštų, pasirūpinkite, kad pas jus gyvendami jie taip pat jaustūsi lyg tropiniame rojuje. Jums reikėtų įsigyti terariumo šildytuvą bei termometrą.
  5. Drėgmė: Svarbu kad terariumo dangtis būtų sandarus. Geriausiai tinka stiklinis. Drėgmės rodikliai turėtų būti apie 80%.
  6. Vanduo! Kaip ir visiems gyviems organizmams reikia vandens, taip ir šiems krabams reikia vandens. BET, jiems reikia ir sūraus jūros ir gėlo geriamojo vandens! Sūriame vandenyje jie deda savo kiaušinėlius bei jaučiasi arčiau savo natūralaus klimato. Terariume pastatykite du indus ir po keletą pagaliukų, lyg laiptukų, užlipimui. Jūros vandens galite rasti gyvūnų parduotuvėse, ir jis bus būtent tos tinkamos proporcijos. Jokiais būdais negaminkite tokio vandens patys dėdami druskos į paprastą vandenį. Tai bus tikrai ne tas pats.
  7. Šviesa. Reikėtų turėti UV lempą. Tik svarbu nesupainioti su šildančia lempa, nes šildytuvas jau bus įrengtas ir tai gali sukelti per didelį šilumos kiekį.
  8. Maistas. Geriausias ir sveikiausias maistas būtų vaisiai bei daržovės.
  9. Kiautas. Tai krabų namukai ant ratų. Tačiau krabui augant reikia vis didensių namų. Dėl to patartina į terariumą sudėti bent penketą kriauklių. Tokiu būdu krabas galės laisvai įsikurti naujuose apartamentuose. Labai svarbu kad kriauklės atitiktų krabo dydį ir būtų natūralios sudėlies. T.y. jokių dirbtinių dažytų ar kitaip dažytų kriauklių.
  10. Terariumo dekoras. Na čia jau galite pasitelkti savo dizaineriškas idėjas, tik svarbu žinoti kad šis krabas yra daugiau sausumos nei jūros lankytojas. Jis mėgstanta pasikarstyti, palandžioti tarp žolių ir pan. Na žodžiu, kurkite krabui aplinką su daug veiklos.

Pasidalinkite