Meksikos karališkoji gyvatė ( Lampropeltis mexicana mexicana)

Meksikos karališkoji gyvatė (Lampropeltis mexicana mexicana)

 

Lampropeltis mexicana  -  vidutinio dydžio, ramaus būdo ir ryškios išvaizdos gyvatės. Tai nereiklūs gyvūnai, o jų laikymo sąlygos yra visiškai nesudėtingos, todėl tai puikus pasirinkimas pradedantiesiems gyvačių augintojams. Jei svajojate namuose turėti egzotiškąja Meksika dvelkiantį kampelį – nedvejodami rinkitės Lampropeltis mexicana .


Paplitimas. Išvaizda ir elgsena.


Lampropeltis mexicana kildinamos ir labiausiai paplitusios šiaurės rytų Meksikoje. Natūrali jų buveinė yra stepės, kalvos, dykumos, bei lygumos  su uolienomis ir nudžiūvusia augalija. Aktyviausios tamsiuoju paros metu. Nors natūralioje gamtoje jos yra gana baikščios, o iškilus pavojui linkusios slėptis, vis tik, auginamos nelaisvėje jos kur kas socialesnės. Jei terariume nebus pernelyg daug slėptuvių, savo augintinę galite tikėtis išvysti gana dažnai.

Tai vidutinio dydžio ( užauga iki 80 – 100 cm ) ir ilgaamžės ( gyvena iki 15 ir daugiau metų) gyvatės. Lampropeltis mexicana arba Meksikos karališkoji gyvatė yra išties dailūs gyvūnai, išsiskiriantys savo plačia galva, didelėmis akimis ir ilga uodega. Oda lygi, spalvos vyrauja nuo šviesiai pilkos iki rudos ar net beveik juodos. Kūną puošia raudonos dėmelės arba juostelės, kurių kiekviena apjuosta juodos spalvos apvadu. Patinėliai paprastai būna ryškesni už pateles.


Laikymo sąlygos.


Šios rūšies gyvatės nėra reiklios, tad jų priežiūra tikrai nėra sudėtinga. Rekomenduojama gyvates laikyti atskirai, kadangi jos linkusios į kanibalizmą. Suaugusiam individui reikėtų terariumo, kurio pagrindo plotas būtų ne mažesnis kaip 80x40 cm. Turint omenyje, kad šios gyvatės beveik niekada nelaipo, terariumo aukštis nėra svarbus. Nepamirškite įrengti slėptuvių. Joms puikiai tiks įvairios dėžutės, gėlių vazonėliai ir pan. Reikėtų įrengti po vieną slėptuvę abejose terariumo šilumos zonose. Substratui naudokite drebulės drožles arba kokosos durpes, samanas kurias kartą per mėnesį reikėtų pakeisti naujomis. Drėkinimas nėra būtinas, tačiau svarbu į gyvūno būstą įstatyti indelį su vandeniu, kad gyvatė galėtų atsigerti. Stenkitės palaikyti apytikriai 50% drėgmės lygį.  Rekomenduojama temperatūra vėsiajame terariumo kampe turėtų siekti 25 ° C, o šiltajame – 30-35 ° C. Tinkamai temperatūrai palaikyti naudokite šiluminius kabelius, o jos matavimui puikiai pagelbės hindrometrai. 


Maitinimas.


Suaugusias gyvates maitinkite kas 3-5 dienas. Maistui idealiausias pasirinkimas yra šaldytos pelytės. Kartais gyvatės, ypač jų jaunikliai, atsisako ėsti peles dėl joms nepriimtino kvapo. Tokiu atveju, galima imtis įvairių gudrybių, kaip pvz. ištrinti pelės kūną driežo kūno kvapu. Vis tik, jei gyvatė sveika, nėra peršeriama ir yra laikoma tinkamomis sąlygomis, problemų dėl maitinimų kilti neturėtų. Matinimui, butinai naudokite pincetą, taip jūsų rankos mažiau nukentės

Pasidalinkite