Meksikos raudonkelis paukštėda (Brachypelma hamorii)

Ne vienas besidomintis tarantulais sutriktų ieškodamas informacijos apie Meksikos raudonkelį paukštėdą. Jo vardas pastaraisiais metais kėlė nemažai klausimų: kaip susiję Brachypelma hamorii ir Brachypelma smithi? Kodėl jų angliškas ir lietuviškas vardai nesiskiria? Kuris su kuriuo painiojamas? O gal tai vienas ir tas pats voras?

Arachnologų nuomonių būta įvairių: kad vadinamasis B. hamorii yra ne kas kita, o B. smithi atmaina ir atvirkščiai ar, kad jie taip dažnai maišomi, jog abu vadinami tiesiog Meksikos raudonkeliais paukštėdomis (ang. Mexican redknee tarantula). Deja, voro rūšiai nustatyti kartais neužtenka vien tik morfologijos, tiriant vidinę ar išorinę kūno sandarą. Kaip papildoma identifikavimo priemonė, patvirtinti arba paneigti įvairias nuomones, pasitelkiama genetika.

Taigi 2017 m. balandžio 26 d. oficialia mokslininkų J. Mendoza ir O. Francke publikacija apie Meksikos raudonkelius tarantulus, pagrįsta vorų DNR kodų tyrimu, buvo oficialiai patvirtinta, kad B. smithi ir B. hamorii yra tos pačios rūšies vorai. B. smithi buvo oficialiai pervadintas į B. hamorii. Paaiškėjo, kad anksčiau (XIX a. pab. – XX a. pab.) analizuoti tariamai B. smithi pavyzdžiai išties priklausė B. hamorii rūšiai. Publikacijoje taip pat išreiškiama nuomonė, kad Balsas upė pietvakarių Meksikoje galėtų lemti nežymius Meksikos raudonkelių paukštėdų skirtumus. B. hamorii aptinkami šiaurinėse Kolimos, Chalisko valstijose ir Mičoakano šiaurės vakarų pakrantėje – vienoje Balsas upės pusėje, o B. smithi – Gerero valstijos Ramiojo vandenyno pakrantėje – kitoje upės pusėje.

Neskiriant dėmesio akiai nematomiems šių tarantulų skirtumams, išvaizda jie šiek tiek skiriasi spalvingumu. Oranžinė B. smithi kelių spalva ryškesnė nei B. hamorii. B. smithi kojų plaukeliai gelsvi, o B. hamorii – balkšvi. Vis dėlto, vargu, ar įmanoma juos atskirti neturint galimybės palyginti abiejų paukštėdų vienu metu.

Ieškodami informacijos apie B. hamorii, šiandien jūs dar nerasite išsamių jį apibūdinančių šaltinių. Siekdami kuo geriau pažinti bei suteikti geras gyvenimo sąlygas savo augintiniui, kurį laiką pasikliaukite informacija apie B. hamorii senuoju jo vardu Brachypelma smithi.

 

Pasidalinkite