Paprastasis namų gekonas (Hemidactylus frenatus)

Šis blyškus, naktimis aktyvus driežas Lietuvoje gali atrodyti egzotiškai, tačiau pietryčių Azijoje tai yra toks pats įprastas gyvis namuose kaip pas mus musės. Beje, jis irgi mėgsta laipioti sienomis ir lubomis! Angliškas jo pavadinimas (common house gecko – paprastasis namų gekonas) nedviprasmiškai atspindi šio gekono įprastumą ir įprastą buveinę. Beje, H. frenatus yra įprasti ne vien Azijoje. Jų sąlyginis nebrangumas, atsparumas, dydis ir nereiklumas lėmė, jog jie tapo populiariausiais augintiniais gekonų tarpe. Tiesa, jie, panašiai kaip žuvytės, yra tinkami pagrinde stebėjimui – šie gekonai yra ne tik yra trapūs, bet ir maži (7,5-15 cm ilgio) bei itin greiti: pabėgti gali lengvai, o būti pagauti – nelabai... Labai svarbu neimti jauno, naujo driežo, ypač už pilvo, kad neišgąsdintumėte, ar už uodegos, kad jos nenutrauktumėte. Tad jei norite palaikyti artimą kontaktą su augintiniu, ieškokite kažko kito.

Norint auginti šiuos gekonus, reikalingas tinkamo dydžio terariumas: vienam ar porai driežų minimali talpa turėtų būti ~38 l, geriau – dvigubai daugiau. Reikia turėti omeny, jog dėl agresyvumo vienas kito atžvilgiu patinų negalima laikyti kartu; jei laikysite porelę, galite tikėtis jauniklių. Kadangi jie nėra linkę leist daug laiko ant žemės, labai svarbu sudaryti sąlygas laipioti: aukštos sienelės, judėjimui palankus dekoras yra būtini atributai. Galima panaudoti storesnes šakas, gyvus augalus (mažus medelius), tačiau jie nelinkę ilgai išlikti, tad jų pašalinimas ir keitimas ilgainiui gali tapti problematišku. Kaip alternatyvą galima naudoti netoksiškus dirbtinius augalus; jie gali pasitarnauti ir kaip slėptuvės, kas teigiamai veiks driežų savijautą. Gekonų gyvenamąją vietą reikės kasdien valyti nuo išmatų, o kas savaitę rekomenduojama išvalyti visą talpą.


Jei laikomi jaunikliai, geriausia bent pirmą pusmetį kaip substratą naudoti laikraščius. Vėliau galima pereiti prie mulčo tipo substratų. Tai svarbu dėl to, kad, ypač jaunikliai, gekonai yra linkę ragauti substratą. Tad eksperimentavimai su kitokiomis nevirškinamomis medžiagomis gali baigtis liūdnai jūsų augintiniui.

Kaip ir daugeliui driežų, gekonams yra labai svarbus vanduo, drėgmė todėl matavymo įrenginiai rekomenduojamį. Jų reikmėms reikalingas kasdien šviežiu keičiamas vanduo, indelis turėtų būti negilus, pakankamai didelis driežui įlipti. Aptvare reikalinga ~75 % drėgmė (naktį gali šiek tiek pakristi), tad kelis kartus per dieną jame papurkškite vandens.

Dienomis palaikykite 29-32 °C karštesnėje pusėje ir 21-24 °C vėsesnėje temperatūros gradientą. Naktimis pakankama 21-24 °C temperatūra. 

10-12 val. per dieną reikalingas pilno spektro fluorescentinis apšvietimas. Tinkamą temperatūrą turi palaikyti keramikinis šildytuvas, šildymo kabelis ar kaitrinė lempa.

Gekonai yra mėsėdžiai. Jų racioną galite sudaryti iš įvairių vabzdžių: svirplių (populiariausias pasirinkimas), vaisinių muselių, nedidelių didžiojo milčiaus lervų. Porą kartų per savaitę maistą pabarstykite kalciu. Suaugusius individus šerkite kas antrą dieną, jauniklius – kasdien.

Tinkamai namuose auginamo gekono tikėtinas amžius yra ~5 m., idealiomis sąlygomis gali pasiekti ir 7 m.

Pasidalinkite