Paslaptingosios Sirenos (Siren reticulata)

Paslaptingosios Sirenos (Siren reticulata)


Ištisus dešimtmečius sklido kalbos, kad pelkėtose Floridos vietovėse gyvena keistas sutvėrimas ilgu, suaugusio vyro rankos didumo kūnu, bei žvilgančia, dėmėmis išmėtyta, leopardo kailio raštą primenančia oda. Tačiau skirtingai nuo visiems puikiai žinomos Loch Neso pabaisos, šis padaras yra realiai egzistuojantis. Visiškai neseniai Floridos ir Alabamos mokslininkai aptiko net 60 cm ilgio naują salamandrų rūšį, kuri patraukė ne vieno smalsuolio dėmesį. Netrukus žmonės suteikė pavadinimą naujajam „žvėriui“ ir pavadino jį Leopardinio ungurio vardu, nors jis tikrai nėra ungurys. Laukinės gamtos ekologas Davidas Steenas, šį gyvūną net įvardino mitiniu padaru, o mokslininkai jam suteikė Tinklinės sirenos vardą (Siren reticulata).

Šiai dienai, naujoji salamandrų rūšis yra laikoma viena didžiausių pasaulyje. Prireikė maždaug penkerių metų tyrinėjimų , kol buvo rasta pakankamai pavyzdžių rūšies detaliam ištyrimui. Kaip ir kiti Sirenidae šeimos nariai, šie padarai yra vandens gyvūnai.  Sirenos, priešingai nei dauguma salamandų, per milijonus evoliucijos metų, prarado užpakalines galūnes. Šie gyviai turi išorines žiaunas, kurios absorbuoja deguonį iš vandens. Palyginti su kitomis salamandromis, Siren reticulata  išsiskiria ir savo neproporcingai mažesne galva.  Sirenoms taip pat trūksta akių vokų. Tai gyvūnai, kurie visą savo gyvenimą praleidžia po vandeniu. Manoma, kad jie minta  vabzdžiais ir moliuskais. Įdomus niuansas apie Sirenų patinukus – jie rūpinasi savo vaikais, tiksliau, kiaušinėliais, kuriuose auga jaunikliai, juos saugo ir globoja. Tai puikūs tėvai, iš kurių tikrai yra ko pasimokyti.

Tačiau Tinklinės sirenos ne vienintelė naujai atrasta salamandrų rūšis, mat yra aptiktos dar mažiausiai penkios jų Kinijoje. Tiesa, jos dar nėra pakankamai ištirtos, kad būtų aprašomos mokslinio pobūdžio leidiniuose. Aleksandras Kupferis, zoologas ir herpetologas iš Štutgardo valstybinio gamtos istorijos muziejaus Vokietijoje, teigia, kad Sirenos priklauso salamandrų grupei, kuri visada buvo šiek tiek nuvertinta dėl joje egzistuojančių rūšių skaičiaus.  Kaip bebūtų, Siren reticulata atradimas yra tik kelio tyrinėjimams pradžia, nes yra vis dar labai mažai žinoma apie šiuos nepaprastus gyvūnus. Pelkėse slypi atskiras paslaptingas, viliojantis ir net bauginantis pasaulis, kuriame gali slėptis ir daugiau žmogui lig šiol nežinomų padarų. Galbūt juos atrasti pavyks Jums?

Pasidalinkite