Pueblo pieninė gyvatė (Lampropeltis triangulum campbelli)

Pueblo pieninė gyvatė (Lampropeltis triangulum campbelli)


Lampropeltis triangulum campbelli tai ryški, nepaprastai daili, ir kiek nervinga gyvatė. Dėl savo nesudėtingos priežiūros, lengvo veisimo, puikios išvaizdos ir prieinamos kainos ši gražuolė yra bene populiariausia namuose laikoma gyvatė, puikiai tinkanti tiek pradedančiajam, tiek pažengusiam augintojui. Lampropeltis triangulum campbelli neabejotinai papuoš bet kuriuos namus, sukurdama juose egzotišką gyvąjį kampelį.


Paplitimas. Išvaizda ir elgsena.


Pueblo pieninės gyvatės natūralioje gamtoje gyvena Pueblo, Rytų Morelos ir Šiaurės Oaxaco regionuose, Meksikoje. Išvertus iš lotynų kalbos Lampropeltis triangulum reiškia trijų spalvų gyvatę. Ryškių baltos (arba gelsvos), juodos ir raudonos spalvų kūnas išskiria šį gyvūną iš kitų ir daro itin patraukliu žmogaus akiai. Suaugusios gyvatės ilgis siekia apie 90-120 cm. Įdomu tai, kad Pueblo pieninė gyvatė savo išore primena Koralines gyvates. Šio panašumo dėka, Lampropeltis triangulum campbelli apsisaugo nuo galimų plėšrūnų. Pueblo pieninės gyvatės aktyviausios būna auštant ir temstant – tuo metu jos išsiruošia į medžioklę. Nors šios gyvatės yra gana nervingos ir nelinkusios bendrauti, vis tik, kanda jos retai, nebent labai pasistengsite jas provokuodami, ko daryti nerekomenduojama, juk nenorite kelti bereikalingo streso savo augintinei?

 

Laikymo sąlygos.


Pueblo pieninės gyvatės gana neblogai prisitaikiusios gyventi nelaisvėje, jei joms sukuriamos tinkamos sąlygos. Lampropeltis triangulum campbelli laikyti reikia atskirai, po vieną, mat tarp šių gyvūnų paplitęs kanibalizmas. Svarbu terariume palaikyti temperatūros kontrolę, nes ji reguliuoja gyvūno maitinimosi ir virškinimo procesus. Dienos metu gyvatės būste rekomenduojama temperatūra turėtų siekti 26-29 ° C,  nakčiai ją keliais laipsniais sumažinant. Temperatūrai palaikyti naudokite šildymo kabelį. Terariumas turi būti sandarus, kad gyvatė negalėtų pasprukti.  Substratui puikiai tiks kokoso durpės, natūralios samanos, medžio drožlės. Svarbu įrengti slėptuvę, kad jūsų augintinė galėtų pasislėpti. Tam puikiai tiks medžio žievė, akmenys, vazonėlis, kokoso kevalas ir pan. Norėdami papuošti terariumą, į jį galite pridėti įvairių akmenų, medžio šakų, gėlių ir t.t. Būtinas ir vandens indas. Rekomenduojamas drėgmės lygis 60-70%. Tinkamui drėgmės ir temperatūros lygiui palaikyti naudokite hidrometrą.


Maitinimas.


Pueblo pieninės gyvatės pasižymi dideliu apetitu ir iš esmės ėda viską, ką gali nugalėti. Gamtoje jos minta pelėmis, žiurkėmis, paukščiais, driežasi, varlėmis ir net kitomis gyvatėmis. Laikomas nelaisvėje, šias gyvates rekomenduojama maitinti pelėmis. Tinka ir šaldytos, tik prieš paduodant jas gyvūnui, būtina gerai atšildyti. Dažniausiai pilnai pasisotinti Pueblo pieniškai gyvatei pakanka 2-3 pelių per savaitę.

Pasidalinkite