Raguotoji varlė (Ceratophrys cranwelli)

Raguotosios varlės, geriau žinomos kaip „Pacman“ varlės, yra ypač populiarios ir tam yra rimta priežastis. Jų priežiūra gana lengva , o išvaizda išties įspūdinga. Daugelis varliagyvių entuziastų bent kartą savo gyvūnų auginimo „karjeroje“ , turėjo kolekcijoje ir  garsiąją Raguotąją varlę. Pradedantiesiems ši varlė yra geras pasirinkimas, nes jos maitinimas nėra sudėtingas, ji toleruoja įvairius temperatūrų diapazonus ir netgi gali būti laikinai laikoma sausenėje aplinkoje. 

Išvaizda.

Raguotosios varlės  tai beuodegių varliagyvių (Anura) būrio varlių gentis, natūralioje gamtoje paplitusios Pietų Amerikoje. Jų yra 6 rūšys. Ceratophrys cranwelli patelių kūno ilgis siekia apie 13,5 cm, o patinų - 8 - 9 cm. Patinai atpažįstami pagal aiškiai platesnes priekines kojas ir šiek tiek mažesnę kūno konstrukciją. Spalva gali būti nuo žalios iki rudos.  Galva plati ir didelė, dažniausiai su aštriais dantimis. Virš akių yra aštrios, panašios į ragus, išaugos (iš to ir kilo pavadinimas). Pacmano“ varlės yra neaktyvios ir didelės, su palyginti trumpomis kojomis ir plačia burna, kuri leidžia joms apžioti ir praryti didelį grobį.

Elgsena.

Ceratophrys cranwelli  išvaizda išduoda jų neaktyvų gyvenimo būdą. Tai pasyvios medžiotojos, kurios savo grobio tiesiog kantriai laukia, kol šis pats teikiasi pas jas ateiti. Sausuoju metų laiku Raguotosios varlės savo slėptuvėje gali gulėti dienų dienas beveik nejudėdamos. Lietinguoju sezonu suaugusios varlės  migruoja į seklius vandens telkinius, kuriuose patinukai kviečia pateles poruotis. Po to gyvūnai vėl traukiasi į mišką ar pievas, kur pasislepia ir toliau sau sėkmingai pasyviai leidžia laiką. Taigi, iš esmės Raguotosios varlės be maitinimosi ir dauginimosi mažai ką beveikia.

Laikymo sąlygos.


Raguotajai varlei nereikia labai erdvaus būsto, kadangi jos gyvenimo būdas yra pasyvus. Suaugusiam gyvūnui užteks terariumo, kurio dugno plotis yra  50 * 40cm . Terariume turi būti vietos giliam dirvožemio sluoksniui. Substratą gali sudaryti durpės, truputis upės smėlio (padeda išlaikyti mišinį drėgną) ir samanos. Pageidautina, kad po substratu būtų dedamas drenažo sluoksnis, kurį sudaro filtro kilimėlis. Terariume visada turi būti negilus indas su vandeniu, kuriame jūsų augintinė galėtų pilnai tilpti. Varlės būstą pageidautina purkšti vandeniu (beveik) kasdien. Stenkitės palaikyti 60–80% oro drėgnumą, kaip matavimo įranga galite naudoti hidrometrą termometrą, kuris puikiai padės stebėti augintinio sąlygas.

Jei laikote varlę patalpoje, kurioje yra pakankamai šviesos, jokios papildomos lempos nėra privalomos. Vis tik, jos padeda stimuliuoti natūralų dienos / nakties ciklą, kuris yra būtinas bet kokiems gyviems  padarams ir augalams. Šviesiuoju paros metu temperatūra terariume turėtų siekti 25–27°C. o naktimis gali nukristi iki maždaug  20°C. Geriausia temperatūrą palaikyti padeda šildymo kabeliai.

Maitinimas.


Raguotoji varlė yra mėsėdė ir gali be didesnio vargo sudoroti visą pelę, tačiau daugaiu nei 70jų natūralaus raciono sudaro kitos varlės. Be to, Ceratophrys cranwelli ėda  nedidelius paukščius, gyvates ir bestuburius. Vabzdžiai, kuriuos galite joms pasiūlyti - įvairių rūšių tarakonai, vikšrai, svirpliai.  Jaunas varlytes rekomenduojama maitinti kas 1-2 dienas, o suaugusias kas 3-5 dienas. 


Pasidalinkite