Raudonasis Jukatano paukštėda (Brachypelma epicureanum)

Pristatome ypatinga aura apgaubtą vorą – raudonąjį Jukatano paukštėdą, kilusį iš Jukatano valstijos majų šventyklų miesto Čičen Ica. Būtent šventyklų griuvėsiuose buvo rasti pirmieji jo pavyzdžiai.

Raudonasis Jukatano paukštėda aptinkamas Centrinėje Amerikoje, Jukatano pusiasalyje. Šie tarantulai gyvena krūmynuose, sausuose miškuose, kur vyrauja 26–30oC laipsnių karštis. Sausuoju sezonu dirva šiose apylinkėse būna akmens kietumo! Galbūt dėl šios priežasties raudonieji Jukatano paukštėdos kasa negilius urvus – arachnologai aptinka apie 30 centimetrų gylio urvelius. Dienos metu tarantulai įėjimą į urvą uždengia šilku.

Raudonojo Jukatano paukštėdos kūnas yra rudos spalvos, o juodą pilvą puošia raudoni plaukeliai. Išsinėrus ant pilvo išryškėja juoda dėmė. Šis tarantulas labai panašus į raudonąjį Meksikos paukštėdą (Brachypelma vagans), tačiau pastarasis didesnis. Raudonojo Meksikos paukštėdos charakteris gana nenuspėjamas, o raudonasis Jukatano paukštėda – stoiškas ir sunkiai suerzinamas.

Dėl savo ramaus būdo ir dėl paprastos priežiūros šie vorai puikiai tiks pradedantiesiems augintojams, tačiau derėtų nusiteikti ilgai draugystei – raudonojo Jukatano paukštėdos patelė gyvena apie 20 metų. Vis dėlto, paukštėdų gerbėjų kolekcijose šis tarantulas yra vienas iš rečiausiai sutinkamų, taigi ir labai vertinamas. Kaip jau rašėme anksčiau, kuo retesnis tarantulas, tuo atidesnis turėtų būti augintojas, prieš įsigydamas šį nepaprastą augintinį.

Raudonojo Jukatano paukštėdos priežiūra nesiskiria nuo raudonojo Meksikos paukštėdos. Rekomenduojama jį įkurdinti mažiausiai 30 centimetrų ilgio, 20 centimetrų aukščio ir 30 centimetrų pločio terariume. Oro drėgmė čia turėtų būti apie 60–70 proc. Augintojai taip pat rekomenduoja kartais ant vienos terariumo sienelės papurkšti drungno vandens (tik ne ant voro). Terariume turėtų vyrauti 26–28oC laipsnių šiluma. Rekomenduojama dugną iškloti bent 5 centimetrų kokoso durpių sluoksniu. Kuo didesnis substrato sluoksnis, tuo gilesnį urvą galės išsikasti voras. Siekiant, kad jis galėtų išsirausti tvirtesnį urvelį, rekomenduojama kokoso durpes sumaišyti su purvu. Be abejo, terariume reikėtų pastatyti augintiniui slėptuvę – kokoso kiautą, vazonėlį ar pan., kuriame jis galėtų slėptis nuo dienos šviesos. Šviesa šiems vorams nėra mėgstama, geriausiai jie jaučiasi prieblandoje.

 Raudonieji Jukatano paukštėdos nėra išrankūs maistui. Jaunesni vorai valgo museles, mažus svirplius, o suaugę gardžiuojasi tarakonais, didesniais svirpliais, pelių jaunikliais.

Pasidalinkite