Rausvasis boa (Lichanura trivirgata)

Iš pažiūros maža gyvatė, rožinė boa paprastai pasiekia 43–112 cm ilgį (įskaitant uodegą). Tikslus ilgis priklauso nuo rūšies. Ji yra viena iš mažesnių Boidae šeimos narių.
Rožinės boa spalva labai skiriasi ir dažniausiai priklauso nuo vietos, kurioje ji aptinkama. Šios gyvatės pavadinimas kilęs iš rožinės arba lašišos spalvos papilvėje, kuri yra būdinga boa rūšims, kilusioms iš pietinės Kalifornijos pakrantės ir Baja Meksikos. Likusios rožinių boa rūšys, turi tamsių ar oranžinių dėmių šviesiame fone.

Beveik visos rožinio boa rūšys turi bent šiek tiek trijų išilginių juostelių pėdsakų: vieną nugarėlės centre ir du apatinėse pusėse(šonuose). Šių juostelių išvaizda gali būti labai įvairi: nuo itin tiesių ir kontrastingų iki beveik nekontrastuojančių tarpų. Juostelių spalvos gali būti oranžinės, kaštoninės, rūdžių, rudos arba juodos.

Ši gražuolė boa didžiąją gyvenimo dalį praleidžia pasislėpusi po akmenimis arba plyšiuose. Taip ji siekia išvengti stichijų ir plėšrūnų. Granito atodangos yra labiausiai paplitusi, šių gyvačių, geologinė terpė. Rečiau rožinės bao randamos tarp vulkaninių ar kitų uolienų. Retais atvejais rožinė boa apsigyvena beuolėje aplinkoje, kurioje sėkmingai naudoja graužikų urvus, kaip landą pasislėpti.

 
Rožinės boa aktyvusios: pavasarį, vasarą ir rudenį. Žiemą, esant žemesnei temperatūrai, gyvatė slepiasi žiemos miego. Auginant nelaisvėje tokią gyvatę, reikėtų palaikyti natūralias kūno funkcijas (virškinimas, reprodukcija). Tam reikalinga speciali įranga terariume:
* Pirometras - infraraudonųjų spindulių termometras. Padės per atstumą sekti temperatūrą terariume.
* Šildymo laidas terariumams, kuris palaikys aktyvų gyvatės ciklą.
 
Pavasaris yra veisimosi sezonas, todėl rožinės boa yra aktyviausios šiuo laiku. Dauguma, laukinėje gamtoje gyvenančių rožinių boa, sutinkamos pavasarį. Tuomet. kai išlenda iš uolienų krūvų ir plyšių, tam kad susirastų partnerį. Kita priežastis, dėl kurios rožinė boa tokia aktyvi, tai grobio ar naujos teritorijos paieška.

Rožinė boa pagrinde maitinasi smulkiais žinduoliais, tačiau puikiai susidoroja ir su driežais, kitomis gyvatėmis, paukščiais. Dažniausiai jos racione vyrauja žiurkės, triušių jaunikliai..


Įdomūs faktai:
* Tai lėčiausiai judanti gyvatė pasaulyje!
* Susitikus rožinę boa laukinėje gamtoje, įkandimo tikimybė yra labai maža. Daugiausia fiksuotų įkandimų yra buitiniai, kuomet sutrukdomas gyvatės maitinimosi procesas. To išvengti galima naudojant specialius pincetus.
* Rožinė boa NĖRA nuodinga.
* Dėl ypatingo paklusnumo, nedidelių poreikių ir patrauklios spalvos rožinė boa tapo labai populiariuaugintiniu namuose.

Pasidalinkite