Rudasis atsiskyrėlis (Loxosceles reclusa)

Šiame straipsnyje norėčiau Jus supažindinti su voru, Ruduoju atsiskyrėliu, kurio įkandimas tikrai gali būti pavojingas.

Šis voras gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tad jau galime lengviau atsipūsti ir skaityti toliau.

Voras yra mažas, užauga nuo 7 iki 12 mm, patinai siekia 8 mm, patelės būna šiek tiek didesnės, apie 10 mm. Rudasis atsiskyrėlis turi 6 akis.

Vorų pirmosios kojų poros yra šiek tiek trumpesnės už antrąsias. Kojos yra šviesiai rudos, be jokių raštų, spalvos. Pats voro kūnas gali būti nuo šviesiai gelsvos iki raudonai rudos spalvos, ovalios formos. Rudasis Atsiskyrėlis turi tamsią smuiko formos dėmę ant nugaros. Dėl to kartais juos vadina Smuikanugariais arba Smuikiniais vorais.

Rudasis atsiskyrėlis yra naktinis voras. Jis mėgsta tamsias, sausas vietas. Yra žinoma, kad jis gali slėptis tarp kartoninių dėžių, popierių, sumestų senų drabužių, už spintų, tarp įvairių šiukšlių. Tai yra jo teritorijos. Taip pat ši rūšis gali gyventi lauke – tarp akmenų, medžių žievių, rąstų. Nors šie vorai nepadeda vienas kitam gaudyti maisto, bet jie yra draugiški vienas kito atžvilgiu. Tad juos galima pamatyti gyvenančius grupelėse.

Šis voras yra medžiotojas. Jis nelaukia savo grobio tūnodamas ant voratinklio. Kai grobis papuola į akiratį, Rudasis atsiskyrėlis jį sučiumpa, suleidžia nuodus ir pasitraukia, taip laukia kol suveiks jo nuodai ir bus galima maitintis.

Rudąjį atsiskyrėlį galima sutikti visais metų laikais. Gyvenimo trukmė yra apie 1,5-2,5 metus. Patelės kiaušinius deda birželio – liepos mėnesiais. Per visą savo gyvenimą patelės kiaušinius gali padėti maždaug 3 kartus, iš kurių kas kartą išsirita apie 50 voriukų.

Rudojo voro atsiskyrėlio įkandimas žmogui yra pavojingas.

Voro nuoduose yra fermentų, kurie ardo ląstelių membranas žaizdoje. Pamažu nuodai skverbiasi vis giliau, ardydami gilesnius audinius. Įkandimo plote po 24 valandų atsiranda duobė su gangrenavusiais audiniais. Nuo mažo, vos matomo įkandimo plotas didėja ir gali išplisti net iki delno dydžio.
Atviros žaizdos dydis būna nuo suaugusio žmogaus nykščio iki sprindžio dydžio. Jei įkandimas yra gydomas, tai smelkiantis ir sunkiai sustabdomas skausmas gali trukti iki aštuonių savaičių. Gali praeiti keli mėnesiai, kol žmogus visiškai išgyja, dažnai lieka randai. Kartais prireikia odos persodinimo.

Jei jums įkando šis voras, skubiai dėkite ant žaizdos ledo, kad pristabdytumėte nuodų veikimą, ir nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Pasidalinkite