Šarvuotieji dirviniai svirpliai (Acanthoplus discoidalis)

Šarvuotieji dirviniai svirpliai (lot. Acanthoplus discoidalis) yra riebūs, neskraidantys ir krūmuose gyvenantys vabzdžiai, daugiausia paplitę Afrikos valstybėse: Namibijoje, Botsvanoje ir Pietų Afrikos Respublikoje.

Jie yra palyginti dideli – užauga iki 5 cm ilgio. Gali būti nuo rudos iki alyvuogių žalumos spalvos. Jų krūtinė ir kojos nusėtos aštriais spygliais, o galvoje yra dveji stipriai kandantys žandikauliai. Patinai sugeba skleist šaižiai skambančius garsius – tokį svirpimą jie išgauna trindami savo kūno dalis viena į kitą; taip jie gali atbaidyti priešą. Taip pat šie svirpliai gali savo priešą atbaidyti atrydami ką tik suėstą maistą, o pro savo egzoskeleto kiaurymes, esančias ant nugaros ir po kojomis, purškšdami kraują (vabzdžių atveju jis vadinamas hemolimfa). Kraujas yra blyškios žalios spalvos ir gan aštraus kvapo.

Turi labai stiprų egzoskeletą, kitaip tariant – šarvus.

Šie svirpliai yra visaėdžiai – ėda viską, pradedant augalais, kitais vabzdžiais, baigiant paukščių jaunikliais.

Šarvuotieji dirviniai svirpliai yra kanibalai, o tai, kad jie purškia kraują, gali juos ir pražudyti. Kaip? Ogi kiti svirpliai gali pamanyti, kad jie yra sužeisti, ir bandyti juos suėsti.

Dėl kanibalizmo mes siūlome šiuos augintinius laikyti atskirai. Na, o jeigu norėsite mažų svirpliukų, tik tada suleiskite patiną su patele į vieną konteinerį ar terariumą.

Namas suaugusiems turėtų būti kad ir plastikinis rezervuaras dydžiu 35x20x25, tai, manau, būtų idealu. Naudokite dirvožemio / smėlio mišinį namelio pagrindui. Nepamirškite įdėti keletą šakelių, kad turėtų kur laipioti, ant žemės padėkite kokią žievę – bus slėptuvė. Dienos temperatūra turėtų būti nuo 23-27 °C, nakties metu turėtų būti apie 15-19 °C.

Maistas svirpliams turėtų būti įvairus – tai gali būti kažkas iš augalų, tinka net šuns ar katės sausas maistas, gal net kitas žuvęs ar miręs kirminas. Vandens atskirai nedėkite, kad nenuskęstų, o paprasčiausiai galite suvilgyti vatos gabaliuką.

Sėkmės auginant!

Pasidalinkite