Skruzdes mėgdžiojantys vorai (Myrmarachne)

Šokliavorių (lot. Salticidae) šeimai priklausančios Myrmarachne genties vorai labiau primena skruzdėles nei voragyvius. Net ir lotyniškasis genties, kuriai priklauso virš 200 rūšių, pavadinimas yra sudėtinis žodis iš senovės graikų kalbos reiškiantis „skruzdė“ (gr. myrmex)  ir „voras“ (gr. arachne). Šie vorai-skruzdės turi ilgas ir laibas kojas ir pailgą kūną. Kai kurių vorų galvakrūtinė ir pilvas susiaurėja ir primena skruzdėms būdingą trijų dalių kūną. Kadangi vorai turi keturias poras kojų, o skruzdės – tris poras kojų ir antenas, kad atrodytų įtikinamiau šie vorai priekines kojas dažniausiai iškelia į viršų ir jomis mojuoja į šalis, sukurdami antenų iliuziją. Vorų spalva varijuoja nuo juodos iki geltonos, priklausomai nuo skruzdžių, kurias mėgdžioja. Negana to, kaip ir skruzdėlės jie turi plaukelius ant kojų ar net akis primenančias dėmes. Kai kurie Myrmarachne vorai nesubrendę yra panašūs į vienas, o suaugę – į kitas skruzdžių rūšis! Dažniausiai šiuos užsimaskavusius vorus galima pamatyti tropikuose, nuo Afrikos iki Australijos.

Sakoma, kad gamta savo vaikus myli. Myrmarachne vorų pavyzdys tai puikiai įrodo. Mokslininkai mano, kad su skruzdės maskuote šie vorai išvengia nemažai plėšrūnų – vorais mintančių vapsvų, paukščių ir kitų plėšrūnų, kurie prisibijo skruzdžių dėl jų išskiriamos rūgšties. Naujausi moksliniai tyrimai atskleidė, kaip Myrmarachne vorai elgiasi tikrų skruzdžių kompanijoje. Pasirodo, jie netgi susiburia į didesnes grupes, primindami nedidelę skruzdžių koloniją! Be to, savo greitumu ir vikrumu jie prilygsta tikrosios skruzdėms. Kitas įdomus faktas, kad nepaisant to, jog daugeliui plėšrūnų voras gali pasirodyti pavojingesnis, patys vorai skruzdėlių bijo, o jų mėgdžiojimas padeda puikiai nuo jų apsisaugoti. Taigi gamta padovanojo galimybę vorui apsimesti skruzde, gyvenant potencialiai pavojingų skruzdžių kaimynystėje. Pastarosios kelia didelę grėsmę vorams, nes į aplinkos veiksnius (pavojų ar pastebėtą auką) jos reaguoja kartu, o jų čiuptuvai tampa pragaištimi vorui. 

Vis dėl to, tai nėra taisyklė, taikytina visiems vorams. Castianeira ir Apochinomma, maišavorių (lot. Clubionidae) šeimos atstovai nepriekaištingai imituoja skruzdes, kad apsigintų nuo plėšrūnų, tačiau taip pat infiltruojasi į jų koloniją ir jas užpuola arba ėda jų maistą. Neretai skruzdžių lizdas vorams-skruzdėms tampa namais, kuriuose nepaisant užuovėjos nuo išorės veiksnių, jie gali misti skruzdžių lervomis ar kitu jų surinktu maistu. Kai kurie vorai taip susitapatina su skruzdėlėmis, kad mėgina tarpusavyje daugintis ar net puola kitus į save panašius vorus.

Pasidalinkite