Sparnuotasis trikampinis plokščiavoris (Arkys Alatus)

Įmantriame voragyvių pasaulyje, kuriame kiekviena rūšis pina savo unikalią istoriją, mūsų herojus Arkys alatus išsiskiria itin kūrybinga bei akį traukiančia savo išvaizda. Šis voras, dar žinomas kaip sparnuotasis, trikampinis Arkys, Australijos araneomorfinių vorų gentis, priklausanti Arkyidae šeimai.  Šis gražuolis plačiai paplitęs visų tipų pakrantėse arčiau atogrąžų miškų. Taip pat randamas ir kitose buveinėse, kuriose gausu kritulių.

Tai ganėtinai plokščias voras, dažniausiai baltos, kreminės, tamsiai pilkos arba rudos spalvos. Jo kūnas išraižytas puošniais raštais, gumbeliais bei įdubimais. Įdėmiai įsižiūrėkite, kiekvienas šio voro kūno lopinėlis kažkuo užburia, rodosi negali atitraukti akių! Įmantrus voro kūno raštas gali priminti kaukolę, šuns galvą, krokodilą ar net kobrą su iltimis. Patyrinėkite ir jūs, ką įžvelgiate???

Priekinėje galvos dalyje yra dvi voro akys, kurios išsidėsčiusios šoniniuose atsikišimuose, panašiuose į rankenėles. Galinė kūno dalis labai plati, tuomet staigiai susiaurėjanti iki uodegos su gale išsikišusiais, į ragus ar iltis panašiais susiaurėjimais. Voro pilvas primena porą išskėstų sparnų. Nors šie „sparnai“nėra tinkami skraidymui tačiau jie atlieka esminę voro išgyvenimo bei strategijos funkciją . Arkys alatus naudoja mimikrijos formą, kuomet puikiai užsimaskuoja kitais vabzdžiais arba tiesiog sunkiai pastebimas. Ši apgaulinga išvaizda vaidina svarbų vaidmenį išvengiant plėšrūnų ir gaudant nieko neįtariantį grobį.

Sudėtingas „Arkys alatus“evoliucinis kūno dizainas pranoksta vizualinę mimikriją. Dar vienas įpatingas išskirtinumas yra tas, kad vietoj klasikinių rutulio formos tinklų, kuriuos pina didžioji dauguma kitų vorų, Arkys paprastai būna pasalos medžiotoju, be medžioklės tinklų vijimo bei pynimo darbų. Jie dažniausiai randami aukščiau žemės ant lapų, krūmų. Pasislėpę apatinėje lapų pusėje tykoja grobio. Tiesiog sėdi sau patenkinti susidėję rankeles ir laukia! Kaip sakant “work smart not hard” (vert. dirbk protingai , ne sunkiai).

Kalbant apie elgesį, Arkys alatus demonstruoja tarp vorų neįprastą motinšką globą. Padėjusi kiaušinėlius patelė saugo ir prižiūri savo būsimus voriukus, užtikrindama palikuonių išlikimą. Kiaušinėlių maišelis, į kurį vorė juos įsuka yra nuo šviesiai gelsvo iki balto pūkuoto šilko spalvos. Vorė vaikus  pasikabina saugiai, lapo vidinėje pusėje arčiau kotelio.

Išskirtiniai šio voro bruožai ir elgesys žavi ir arachnologus, ir gamtos entuziastus. Sparnuotų Arkys vorų evoliucija parodo įvairias strategijas, kurias vorai taiko klestėdami savo ekosistemose.

Tyrinėtojams ir toliau atskleidžiant Arkys alatus paslaptis, mes vis labiau vertiname sudėtingas ir baimę keliančias adaptacijas, kurios leido vorams išlikti ir klestėti įvairiose buveinėse.

Pasidalinkite