Togo vaivorykštinis paukštėda (Heteroscodra maculata)

Šis straipsnis bus skirtas Togo Respublikos vaivorykštiniam paukštėdai Heteroscodra maculata

Sužinosite apie šio paukštėdos charakterį, kaip parinkti tinkamą terariumą, įkurdinti, kokios sąlygos reikalingos auginant jį nelaisvėje, kuo šis augintinis minta, taip pat sužinosite, su kokiu pavojumi galite susidurti jį augindami.

Heteroscodra maculata – tai afrikinis paukštėda medlaipys. Jis pakankamai populiarus tarp vorų augintojų, nors yra labai agresyvus ir nenuspėjamas. Griežtai nerekomenduojama šių paukštėdų laikyti ne profesionalams, štai kelios priežastys:

  • Paukštėdos greitis: jis toks greitas, kad neatidus augintojas nespės nė mirktelėti, kol augintinis iššoks arba išropos iš savo terariumo.
  • Paukštėdos agresyvumas: pasikėsinus į voro teritoriją, dažniausiai jis bandys slėptis, bet jei pajus pavojų arba nesugebės rasti slėptuvės – akimirksniu atakuos priešininką ir įkąs, kur pakliuvo, blogiausia bus, jei nusitaikys į veidą ar kaklą.
  • Paukštėdos nuodų toksiškumas: dažniausiai afrikinių vorų nuodai pavojingi žmonių sveikatai. Jei jūs nealergiškas vorų nuodams – jums pasisekė, išgyvensite, tačiau tokie neužmirštami simptomai kaip raumenų paralyžius, pykinimas, vėmimas, aukšta kūno temperatūra ar regėjimo sutrikimas jums garantuoti.

Yra manančių, kad galima laikyti bet kurios rūšies paukštėdas, jei perki mažylius. Leiskite nesutikti, auginant Togo vaivorykštinis paukštėda Heteroscodra maculata kyla potencialus  pavojus jūsų vaikams, artimiesiems ir kitiems augintiniams. Tikiuosi, kad prieš įsigydami pavojingą augintinį, perskaitysite mūsų straipsnį.

Jei jūs turite gerai izoliuotą vietelę ir esate įsitikinę, kad šis voras tikrai nuo jūsų nepabėgs ir niekam nepakenks, tokiu atveju nematau priežasčių jo nepirkti.

Vienam suaugusiam vorui laikyti reikalingas 20х20х30 cm terariumas. Didesnio nereikia, paukštėda nėra didelis ir prapuls erdvesnėje talpoje. Jam reikalingas 5 cm kokoso durpių substrato sluoksnis, būtinai įdėkite kelias slėptuves. Jose voras galės pasislėpti, jei pajus pavojų ir tai sumažins jo agresiją.

Terariume būtinai turi būti įrengta vertikali ir horizontali ventiliacija. Jauniklius galima auginti ir plastiko dėžutėse, skirtose maisto produktams, tačiau būtina užtikrinti tinkamą ventiliaciją ir laikytis saugumo reikalavimų.

Heteroscodra maculata voro terariume reikia palaikyti 25–28 laipsnių temperatūrą ir 70–75 oro drėgnumą. Oro drėgmei labai jautrūs jaunikliai, reikia stengtis neperdrėkinti substrato. Viename terariumo kampe reikia palikti sausą plotelį. Šiek tiek paaugę paukštėdų jaunikliai tampa labai jautrūs aplinkos pasikeitimui, todėl jais rūpinkitės atidžiau.

Vorų maitinimas nesudėtingas, jie pasižymi puikiu apetitu. Jauniklius patartina maitinti kas 3 dienas, suaugusius vorus – kas 10 dienų. Tinkamas maistas jiems milčiaus lervos, marmuriniai tarakonai, zoofobusai, svirpliai.


Pasidalinkite