Turkestaninis tarakonas (Shelfordella tartara)

Turkmėniškasis tarakonas (Shelfordella tartara) - ši rūšis nėra labai didelė, tačiau mėgstama dėl to, kad nelipa ant stiklo ir kitų lygių vertikalių paviršių.

Šis tarakonas gyvena pietinėje Vidurinės Azijos dalyje, įskaitant Ferganos slėnį į rytus iki Bazar-Kurgan ir Andidžano. Taip pat vakarinėje Uzbekistano dalyje į šiaurę iki Samarkando ir Bucharos, Amudarjos žemupyje, Turkmėnistane iki Krasnovodsko, bet iš vidinės Karakumo dalies. Šių tarakonų randama Kašmyre, visame Irane, Irake, Arabijoje, Egipte ir Sudane iki Chartumo ir Kerenaiki. Paprastai jis randamas po akmenimis, parkuose, gali įsikurti šalia žmogaus, būstuose su molinėmis grindimis.


Rūšis pasiekia apytiksliai 2,5 - 3 cm dydį. Rudoji patelė turi trumpą, žvynuotą elytrą, sparnai trumpi ir šiek tiek išsikišę iš po elytros. Patelėms sumažėja sparnai, todėl lengviau nustatyti lytį. Išilgai elytros kraštų matoma šviesiai geltona juostelė. Patinai atrodo ilgesni dėl sparnų, išsikišusių už pilvo, daug didesni nei patelių. Patinus atskirsite pagal raudonesnę jų kūno spalvą.

Norėdami įrengti šių gyvūnų veisimosi koloniją, jums reikės nedidelio plastikinio indo arba terariumo. Jame reikia padaryti skylutes ventiliacijai. Reikalingas substratas arba didelių drožlių ir beržo lapų mišinys. Taip pat reikės indelių maistui ir vandeniui, kurio tarakonai geria daug. Temperatūra turėtų būti apie 27-30° C. Jei ji žemesnė, tarakonai veisiasi ne taip greitai, kaip norėtųsi. Tam tikslui patartina turėti temperatūros matuoklį. Drėgmė turi būti minimali, nepurkšti ir nedrėkinti pagrindo ir pastogės.
Turkestano tarakonai dažniausiai šeriami įvairiais vaisiais, galima duoti kiaulpienių, gysločio. Jie taip pat labai mėgsta gyvulinį maistą ir netgi gali valgyti savo giminaičius!!! Kad taip neatsitiktų, į Turkestano tarakonų racioną reikėtų įtraukti vištienos mėsą, taip pat tinka sausas šunų, kačių ir žuvų maistas. Galima papildyti Necton mišinukais


Tarakonai pašarui:

Šie tarakonai gali pasitarnauti kaip Leopardinių gekonų, Barzdotojų agamų, Skiauterėtojų gekonų, Madagaskaro dieninių gekonų, gekonų  ir gyvūnų sveikos mitybos dalis. Pavyzdžiui, gyvas vabzdžių maistas provokuoja jūsų augintinį medžioti. Tai skatina natūralią ir sveiką mitybą bei elgseną. Vabzdžiaėdžių gyvūnų medžiagų apykaita paremta vabzdžiais, tai būtina mitybos sudedamoji dalis. Jei jo nėra, tai daugeliu atvejų sukelia ligas ir ankstyvą mirtį.


Tarakonas yra vitaminų kompleksas, užtikrinantis sveiką mitybą. Šiuos tarakonus galite duoti vištoms, putpelėms, kalakutams ir kitiems paukščiams. Turkmėniškasis tarakonas (Shelfordella tartara) yra puikus pašaras, turintis gausų vitaminų šaltinį. Mitybos požiūriu tarakonas laikomas maisto papildu. Tarakonas sumalamas į miltus arba pateikiamas kaip papildomas komponentas priedo pavidalu.
 
Toks gyvas maistas tinka ropliams, skorpionams, vorams, maldininkams, skruzdėms, akvariumo žuvims, paukščiams, driežams, vėžliams, chameleonams, vėžiagyviams.

Pasidalinkite