Vabalas dramblys (Megasoma elephas)

Pristatome jums vieną didžiausių vabalų pasaulyje – vabalą dramblį. Galima numanyti, kodėl jis gavo tokį vardą. Vabalo dramblio kūno ilgis siekia apie 13 centimetrų – vabalų pasaulyje jis išties drambliško dydžio! Nepaisant to, patinėliai išsiskiria stambiu riestu ragu (mandibule), išsikišusiu iš galvos, primenančiu dramblio straublį. Šis „straublys“ nėra tiesiog puošmena. Ragvabalių šeimos (lot. Dynastidae) vabalų patinėliams poravimosi sezonu yra įprasta kautis dėl patelės. Čia svarbiausiu ginklu tampa riestas ragas. Taip pat jis atlieka kastuvėlio funkciją ir padeda vabalui lengviau išrausti urvelį miško paklote ar jį pakelti, ieškant gardesnio kąsnelio.

Besikankinantiems nuo vabzdžių baimės (Entemofobijos) labiausiai nepasisekė tiems, kurie gyvena pietų Teksase, Meksikoje, centrinėje Amerikoje, Pietų Amerikos atogrąžų miškuose ar Australijoje. Būtent čia paplitęs vabalas dramblys. Kai kuriose Pietų Amerikos šalyse, pavyzdžiui, Venesueloje ir Nikaragvoje, iš vabalų dramblių galvų daromi amuletai ant kaklo, dekoruojami auksu. Tai smarkiai pakenkė šių vabzdžių populiacijai. Vis dėlto egzotinių gyvūnų augintojai gana nesudėtingai gali jų įsigyti bet kuriame pasaulio kampelyje.

Šiuos masyvius vabalus sąlyginai nesudėtinga veisti ir prižiūrėti. Iš kiaušinėlio išsiritusi lerva geriausiai jaučiasi prie 18–25oC laipsnių temperatūros ir iškart pradeda misti pūvančiais lapais ar pūvančia mediena. Indas, kuriame laikysite lervą turi būti gilus ir padengtas storu drėgno substrato sluoksniu. Lervos stadija trunka apie 29 mėnesius. Lėliukės stadija, kuriai tinkamiausia +26oC laipsnių šiluma, trunka apie 5 savaites. Vabalo stadija trunka iki 3 mėnesių. Suaugę vabalai drambliai minta pūvančiais vaisiais. Jų gyvenamajame inde turėtų laikytis gana aukštas drėgmės lygis.

Šie vabzdžiai patrauklūs ne tik egzotinių gyvūnų augintojams. Vabalais drambliais susidomėta net JAV gynybos departamento centrinėje būstinėje, Pentagone. Čia finansuojami kariniai tyrimai, kuriais bandoma militarizuoti šiuos vabalus. Kalifornijos universiteto mokslininkai vabalo dramblio lėliukėms implantuoja specialius elektrodus, bateriją ir mikro-valdiklį, kuriais vėliau gali per atstumą valdyti suaugusius vabalus. JAV valstybė finansuoja brangius su vabalais drambliais susijusius tyrimus, kuriais siekiama sukurti nanolėktuvus sekimo operacijoms vykdyti. Galime tik linkėti, kad  mažasis šnipas niekada neįskristų pro jūsų langą.

Pasidalinkite