Venesuelietiškas saulės tigras (Psalmopoeus irminia)

Pristatome iš Venesuelos, Gajanos ir Brazilijos džiunglių kilusį tarantulą, ypatingu vardu „saulės tigras“. Šie paukštėdos išsiskiria juodos ir ryškiai oranžinės spalvų deriniu, puošiančiu jų kojas ir pilvą. Pilvą oranžinė spalva puošia kaip tigrą jo dryžiai, tad nesunku atspėti, iš kur kilo toks tarantulo vardas. Vis dėlto, grožiu pasižymi tik patelės. Patinėliai nėra tokie išraiškingi ir neretai maišomi su ruduoju Psalmopoeus cambridgei.

Jei pradėjote auginti jauną vorą, geriausia iš pradžių jį įkurdinti mažame terariume. Jis labiausiai tinka vorams nuo 2 iki 4 centimetrų kūno ilgio. Venesuelietiškieji saulės tigrai auga sparčiai ir greit išaugs pirmuosius namus, kuriuos teks pakeisti didesniu ir aukštesniu terariumu. Nepamiršite, kad šis voras yra labai greitas, ypač išgąsdintas, taigi juo didesnis terariumas, juo mažesnė tikimybė jam pasprukti. 45–60 centimetrų aukščio ir 20–25 centimetrų ilgio terariumo turėtų pakakti. Atvykusiam iš karštos ir drėgnos aplinkos, saulės tigrui reikėtų sukurti panašias sąlygas. Tinkamiausias oras šiam vorui – 23–26oC laipsniai šilumos ir 80 procentų drėgmės. Šilumą užtikrins termo kabelis, o drėgmę ir temperatūrą kontroliuoti padės termometras-hidrometras. Nepamirškite, kad gera oro ventiliacija yra būtina bet kokiam vorui!

Saulės tigras nelaisvėje nėra linkęs rausti sau urvelio, taigi jam pakaks nedidelio sluoksnio kokoso durpių. Terariumą papuoškite kokoso kevalu ar vazonėliu, kur jis galėtų slėptis.  Džiunglėse šie vorai daugiausia laiko praleidžia medžiuose, taigi nelaisvėje reikėtų bent šiek tiek priminti gimtuosius namus. Terariume jiems labai patiks vertikaliai atremtas medžio žievės gabalas, kuriuo jis galės ropoti ir medžioti jam jūsų patiektas aukas.

Vienos įdomiausių tarantulų laikymo akimirkų yra stebėti kaip jie maitinasi. Venesuelietiškieji saulės tigrai yra greiti ir gerą apetitą turintys vorai, taigi įmetę savo augintiniui kelis vabzdžius galėsite stebėti įtemptą medžioklės šou. Jų meniu sudaro įvairūs vabzdžiai – tarakonai, svirpliai, mėsmusės, lervos.

Nors labai gražūs ir išraiškingi saulės tigrės ir vilioja egzotinių gyvūnų augintojus, tačiau neretai juos atbaido šių vorų charakteris. Tai greitas ir nervingas tarantulas. Būtent dėl šios priežasties žavėkitės juo per tarariumo stiklą, nes imti jį ant rankų yra nepatartina.

Pasidalinkite