Vienas iš rečiausių pasaulio vorų (Nephila Komaci)

Ar žinojote, jog egzistuoja nauja vorų rūšis turinti TIK 3 gyvus vorus savo sąraše?

Taip taip, perskaitėte teisingai, tik 3!

Nephila komaci yra auksinių rutulinių vorų rūšis. Tai didžiausias žinomas tinklą besisukantis voras ir pats pirmas, po daugiau nei šimtmečio, naujausiai atrastas Nefilos voras.

Ši rūšis pirmą kartą buvo identifikuota Peitų Afrikoje, Pretorijos muziejaus kolekcijoje 2000 metais. Ją atrado ekologas Jonathanas Coddingtonas ir jo kolega Matjazas Kuntneris iš Slovėnijos mokslų ir menų akademijos. Šie biologai naująją rūšį pavadino Andrejaus Komaco garbei. Jis buvo Matjazo Kuntnerio draugas, mokslininkas, kuris tragiškai žuvuso per avariją netoli tos vietos, kur buvo rasti naujieji vorai.

Tai gi 2000 metais buvo rastas pats pirmas egzempliorius, tačiau jis neatitiko jokio žinomo voro aprašymo. Nors mokslininkai tikėjosi, kad neįprastai atrodantis milžinas atstovauja naujai rūšiai, tačiau nepavyko rasti jokių, panašaus apibūdinimo gyvų vorų.

Tuomet jau 2003 metais, Austrijos muziejuje buvo rastas antrasis egzempliorius, rastas Madagaskare. Šis atradimas tikras įrodymas, kad pirmasis voras nebuvo tik atsitiktinumas. Tačiau, nepaisant išsamios paieškos ir daugiau nei 2500 pavyzdžių iš 37 muziejų, jokių papildomų egzempliorių nebuvo rasta. Mokslininkai buvo įsitikinę, kad didžiausias iš visų rutulinių audėjų tikriausiai jau išnyko ir tai bus tik mokslinė bei istorinė kolekcija.

Tačiau, visų nuostabai, Pietų Afrikos tyrinėtojas, Tembės dramblių parke Kvazulu-Natalyje ,atsitiktinai aptiko dvi milžiniškas pateles ir vieną patiną. Tai buvo džiaugsminga žinia mokslininkams ir gyvas įrodymas, kad naujoji rūšis neišnyko, ji tiesiog yra neįtikėtinai reta. Nephila komaci yra didžiausia iki šiol atrasta Nephila rūšis . Patelės kojų ilgis yra apie 12 cm (kūno ilgis apie 4 cm), o patino kojų ilgis siekia tik apie 2,5 centimetro, o kūno ilgis – apie 9 mm, tai yra maždaug penktadalis patelės. Voratinklis yra tokio pat įspūdingo dydžio – daugiau nei metro skersmens.

Esami duomenys rodo, kad rūšis nėra gausi, o visos žinomos vietovės yra dviejose nykstančiose biologinės įvairovės taškuose: Maputalande ir Madagaskare.

Mokslininkai išsiaiškino, kad vorams vystantis, patelės vis didėjo, o patinai išliko maždaug tokio paties dydžio. Evoliucijos metu, taip galėjo nutikti dėl kelių priežasčių: apsaugoti rūšį nuo išnykimo bei apsisaugoti nuo užpuolikų.

Pasidalinkite