Voras apsimetėlis (Poltys mouhoti)

Voras apsimetėlis (Poltys mouhoti)

 

Ar kada esate matę vorą, kuris būtų panašus į žydintį gėlės pumpurą ar susilanksčiusį augalo lapelį? Poltys mouhoti iš pirmo žvilgnio atrodo būtent taip. Nors jo išvaizda yra daugiau nei neįprasta, vis tik, tai tik voras, puikiai prisitaikęs išlikti gamtoje dėl savo gebėjimo įsilieti į natūralų floros peizažą.

 Slovėnijos arachnologas Matjazas Kuntneris, Kinijos Yunnan provincijos miške atrado labai neįprastą vorą. Nors radinys buvo aptiktas dar 2011 m., apie jį plačiajai visuomenei atskleista visiškai neseniai. Pats faktas, kad kai kurie nariuotakojai noriai imituoja augalus, dabar niekam nebekelia nuostabos: drugeliai, maldininkai ir kiti vabzdžiai tokiu transformavimosi menu puikiai geba pasislėpti nuo plėšrūnų ar savo nusižiūrėto grobio. Tarp vorų taip pat yra žinomos kelios rūšys, kurios apsimeta gėlėmis, sausomis medžių šakelėmis, pumpurais, žievės gabalais ir net paukščių išmatomis. Tačiau voras imituojantis lapus yra išskirtinis egzempliorius. Vorų apsimetėlių patelės ne tik vizualiai mažai kuo skiriasi nuo tikrų medžių lapų, bet ir sugeba taip virtuoziškai susitapatinti su bendru gamtovaizdžiu, kad darosi išties sudėtinga jas pastebėti. Taip pat, labai įdomios ir šių vorų mezgamo voratinklio spalvos – iš vidinės pusės jis rudas, panašus į sudžiūvusį lapą, tuo tarpu iš išorės - ryškios sodrios žalios spalvos.

Svarbu paminėti, kad Poltys mouhoti nėra vienintelis voras gebantis imituoti augalus. Tokia savybe pasižymi dar dvi vorų rūšys, tai - P. idae (Borneo) ir P. longitergus (Sumatra) . Visoms trims šių vorų rūšims būdinga ta pati pilvo forma. Taip pat, visi jie iš pirmo žvilgsnio primena sausus medžių lapus.  

Voras apsimetėlis yra ne tik išskirtinis savo išvaizda, bet taip pat ir itin retai aptinkamas gyvūnas. Per dviejų savaičių paieškas tyrėjai sugebėjo surasti vos du Poltys mouhoti individus. Natūraliai peršasi išvada, kad tai ekstremaliai retas voras. Kita vertus, neatmetama galimybė, kad randamas jis itin retai dar ir dėl to, kad sugeba tiesiog tobulai pasislėpti ne tik nuo plėšrūnų, bet ir įkyrių mokslininkų. Kaip bebūtų, aišku viena, kad Poltys mouhoti yra nepaprastas gamtos sukurtas stebuklas, kuris tyrimų eigoje neabejotinai mus dar nustebins.

Pasidalinkite