Žalioji kalnų varlė (Rana livida)

Jūsų dėmesiui iš rytų kilusi smailianosė – Žalioji kalnų varlė. Apie šią varlę-rytietę nėra pateikiama daug informacijos, o ir augintojų kolekcijose ji atsiduria retai. Vis dėlto, trumpai aptarsime jos ypatumus ir laikymo sąlygas.

Nėra nustatyta tikslaus šios varlės paplitimo, bet daugiausia žaliųjų kalnų varlių pastebėta Honkonge. Taip pat žinoma, kad jos veisiasi šiaurės rytų Indijoje, Birmoje, Vietname, centrinėje ir pietinėje Kinijos dalyse. Jos gyvena srauniuose kalnuotų tropikų miškų upeliuose, slepiasi akmenų plyšiuose. Dažniausiai pastebimos naktį besiilsinčios ant akmenų upeliuose.

Smailianosės žaliosios kalnų varlės nugara žalia, kartais su juodomis dėmelėmis, o šonai tamsūs – su rudais ir žalsvais dryžiais. Ilgos užpakalinės kojos leidžia nušokti nedidelį atstumą. Patelės didesnės – apie 12.5 cm kūno ilgio, patinėliai – 6–7cm. Ši varlė yra panaši ir neretai lyginama su Hylarana erythraea (liet. paprastoji žalioji varlė, ang. common green frog).

Žaliosios kalnų varlės oda išskiria sekretą, kuris turi aštrų, česnaką primenantį kvapą ir yra itin pavojingas ir mirtinas kitoms varlėms. Taigi akvariume turėtų karaliauti tik jos vienos. Minėtajam skysčiui patekus į žmogaus akis, jis sukelia stiprų deginimo pojūtį.

Nelaisvėje šias varles derėtų laikyti 40-70 litrų akvariume, kurio trečdalis turėtų būti užpildytas vandeniu. Jei vanduo nefiltruotas, jį reiktų keisti kas kelias dienas. Žaliosioms kalnų varlėms patinka bėgantis vanduo, tad rekomenduojama akvariume įtaisyti fontanėlį. Stiklu šios varlės nesiropščia, tačiau kopinėja augalais, taigi akvariumo viršus neturėtų būti atviras. Akvariumo dugną reikėtų padengti akvariumams skirtu gruntu. Šioms varlėms būtina augalija, tad grunte galima įsodinti vazonėlius su augalais arba sumaišius žemę su smėliu, augalus pasodinti pačiame grunte. Šviesiuoju paros metu žalioji kalnų varlė dažniausiai snaudžia po augalais, bet rekomenduojama akvariume jai įtaisyti ir slėptuvę. Dieną akvariume turėtų būti maloniai šilta – +21–23oC laipsniai, o naktį 18 oC laipsnių šilumos. Jei jūsų namuose maždaug tokia oro temperatūra, tada varlei reikalingą šilumą pakaktų palaikyti su fluorescentine lempa.

Žalioji kalnų varlė minta didžiojo milčiaus lervomis, sliekais, svirpliais, musėmis, drugiais ir kitais nedideliais vabzdžiais.

Tai yra aktyvus, tačiau naktinis gyvūnas, taigi patiks panaktinėti mėgstančiam augintojui. Nenustebkite išgirdę patinėlius kartais naktimis čirpiant viena tylia malonia nata.

Pasidalinkite